Ablak a jövőre

2018. április 05., csütörtök, 06:00

Címkék: ceMAT 2018 ember-robot együttműködés Hannover Hannover Messe 2018 intralogisztika raktár raktári automatizálás raktártechnika

Átfogó fórumprogramot tartalmaz idén a CeMAT kiállítás, amely a Német Gépipari Szövetséggel, a Német Logisztikai Társasággal, a Fraunhofer IML Intézettel és az Európai Kereskedelmi Intézettel karöltve mutatja majd be a logisztika 4.0 koncepció által kínált lehetőségeket, külön kiemelve a legújabb gyakorlati megoldásokat.

CeMAT fórumok 2018-ban (részleges lista):

Kiterjesztett és virtuális valóság a logisztikában – út a jövő ember-gép együttműködéséhez

A digitalizálás folyamatosan fejlődő folyamata nagy elvárásokat támaszt az emberek és a digitalizált környezet közötti kapcsolatot megteremtő interfész irányába. Az információnak támogatnia kell az embereket a munkájukban ahelyett, hogy túlterhelné őket. A fórum új perspektívákat és megoldásokat fogalmaz meg az ember-gép együttműködés számára. Az iparági szakértők és a kutatóintézetek képviselői a legmodernebb technikákat mutatják majd be, beleértve a működési folyamatokat támogató kiterjesztett valóság megoldásokat, valamint a tervezéshez és képzéshez használt virtuális valóság rendszereket (kulcsszó: gamification). A fórum a 19/20 csarnokban kerül megrendezésre április 23-án, hétfőn, 13–15 óra között.

Logisztikai létesítmények a nagyvárosokban

A városok növekedése komoly kihívásokat jelent a logisztika számára – nemcsak a közlekedés, hanem a raktározás és az átrakodási kapacitás szempontjából is. Eközben a népesség erőteljes növekedése az ipari és a logisztikai létesítmények közelében lévő lakóingatlanok fejlődését eredményezi. A CEP (futár-, expressz- és csomagszolgáltatások) szektor fejlődése is további logisztikai keresletet keltett a városok központi területein. A logisztikai ingatlanfejlesztés tehát társadalmi, ökológiai és gazdasági célokkal került ellentétbe. Melyek azok a technológiai koncepciók, üzleti modellek és üzemeltetői modellek, amelyek alkalmasak lennének a konfliktus megoldására? Milyen nemzetközi gyakorlati példák és tapasztalatok állnak rendelkezésre? A fórum április 23-án, hétfőn, 13–15 óra között kerül megrendezésre a 21. csarnokban.

A raktárlogisztika digitalizálása

A digitalizálás korában gyakorlatilag minden vállalat mérlegeli a jövőkompatibilis stratégiákat és megoldásokat, de gyakran nem világos, hogy pontosan mik is a digitalizálás előnyei. Ez a kérdés a raktártechnika fejlődésére is vonatkozik. A létrehozott új technológiák köre széles, de gyakran nehéz felmérni felhasználásuk hozzáadott értékét. A fórum munkacsoportja sok időt szánt az új raktártechnikák vizsgálatára és az egyes megoldások viszonylagos előnyeinek értékelésére, amit a fórum résztvevőivel is megosztanak. A fórum április 24-én, kedden kerül megrendezésre 13–15 óra között a 21. csarnokban.

Startupok a logisztikai iparban

Ha a digitalizálásról beszélünk, nem hangsúlyozhatjuk eléggé az induló vállalkozások jelentőségét. Ötnaponta indítanak el digitális logisztikára alapított vállalkozást valahol a világon. Ezek a fiatal, agilis cégek olyan innovatív üzleti modellekkel rendelkeznek, amelyek az egész logisztikai ellátási láncra kínálnak technológiai megoldásokat – beleértve a szállítmányozás, a távolsági szállítás, a raktározás, a szerződéses logisztika és az utolsó kilométeres szállítás digitalizálását. A növekedési és innovációs stratégiák tervezéséhez ezek a cégek a tranzakciók nagy számát és a rendelkezésre álló nagy mennyiségű adatot is felhasználják. Milyen lehetőségek léteznek az ipar és a logisztikai szektor számára? Milyen szerepük van az adatcsereplatformoknak az induló vállalkozások sikerében? A fórum április 24-én, kedden kerül megrendezésre 15–17 óra között, a 19/20 csarnokban.

Ember-robot együttműködés

A hálózatosodás és az ipar 4.0 koncepció továbbfejlődése újfajta interakciót eredményezett emberek és a gépek között. A fórum egyrészt betekintést nyújt az ipar 4.0 megoldások logisztikában történő alkalmazásaiba, másrészt visszatükrözi a munkával kapcsolatos kutatások jelenlegi helyzetét és ebből következően az ipari munka világában bekövetkező változásokat. Egyes előadások az autonóm szállítóeszközökkel, anyagozgató berendezésekkel vagy az intelligens tárolórendszerekkel történő együttműködést boncolgatják majd. A fórum április 24-én, kedden, 13–15 óra között kerül megrendezésre a 19/20 csarnokban.

Raktárkonténerek, visszárukezelés, e-kereskedelem

A folyamatosan fejlődő logisztikai iparágban a jól átgondolt és hatékony folyamatok jelentős sikertényezőknek számítanak. Különleges kihívás az e-kereskedelem növekvő részaránya az iparágban. Különösen az egyedi termékek tárolása, komissiózása és csomagolása késztet a meglévő folyamatok átgondolására. A raktárkonténerek kapcsán felmerült új logisztikai fogalmakat és a visszárukezelés hatékonyságnövelését elemző fórum április 25-én, szerdán, 10–14 óra között kerül megrendezésre a 21. csarnokban.

Projektmenedzsment

Az okos projektmenedzsment gyökerei a 90-es évek közepéig nyúlnak vissza, amikor a szoftverfejlesztők felismerték, hogy a hagyományos projektmenedzsment-eszközök már nem ideálisak a digitális projektek számára. Most, 20 évvel később már a cégvezetés széles köre élvezi az intelligens módszerek előnyeit. A szakértői fórum az idetartozó eszközök előnyeit mutatja be. A projektmenedzserek, az ellátásilánc-menedzserek, az informatikai vezetők és a feldolgozóipari vállalatok logisztikai vezetői számára rendezett fórum április 25-én, szerdán, 10–12 óra között kerül megrendezésre a 19/20 csarnokban.

Komissiózás az ipar 4.0 érában

A komissiózás még napjainkban is 90%-ban manuális tevékenység. A logisztika 4.0 terén megvalósuló gyors technikai fejlődés és az automatikus rendszerek gazdasági, gyorsasági és biztonsági előnyei miatt azonban ez a helyzet változni fog – főleg, mivel a készletszint folyamatosan növekszik, előtérbe kerül az online kereskedelem, és a szakképzett munkaerő toborzása is egyre nagyobb korlátokba ütközik. Ennek eredményeként egyre nagyobb figyelmet kapnak az automatizált rendszerek és az autonóm komissiózás. A szektor várható változásait bemutató fórum április 25-én, szerdán, 15–17 óra között kerül megrendezésre a 21. csarnokban.

Robotics4Retail

A kereskedelem által alkalmazott eljárások még mindig nagyrészt manuálisan kerülnek végrehajtásra. A legtöbb munkát emberek végzik, akik kognitív képességeik miatt a robotok felett állnak. A rendelkezésre álló új technológiák fejlődése miatt azonban ez rövid időn belül megváltozhat: az anyagmozgató robotok és szállító drónok nemcsak a raktári műveleteket támogathatják, hanem az értékesítés színhelyén is alkalmazhatók. A kereskedők jelentős logisztikai kihívásokkal szembesülnek a több értékesítési csatornát alkalmazó, ún. omnichannel megoldások terjedésével. Az új központi raktárak tervezése során már eleve számolnak a robotikai és automatizálási megoldásokkal. Számos technológiai újítás jött létre például az autonóm mobilitás, a kiterjesztett valóság és a mesterséges intelligencia területein. A fórum április 26-án, csütörtökön, 13–15 óra között kerül megrendezésre a 21. csarnokban.

www.cemat.de

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

IT SPECIALIST CONNECTIVITY (F/M/X)

SAP KEY USER LOGISTICS (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FLEET AND MOBILITY (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek