A Fémek csillogó világa tovább erősíti nemzetközi piacvezető szerepét

A GIFA, METEC, THERMPROCESS és NEWCAST szakvásárokon tovább erősödött az „Ipar 4.0” és az „additív gyártás” meghatározó irányzata

2019. július 22., hétfő, 12:26

Címkék: BD-Expo düsseldorf fémkohászat GIFA messe düsseldorf METEC NEWCAST öntészet THERMPROCESS

Öt vásárnap elteltével nagy sikerrel, június 29-én, szombaton zárta kapuit a „Bright World of Metals - Fémek csillogó világa”. A seregszemle látványosan bizonyította világviszonylatban is élenjáró szerepét a fémkohászat és az öntészeti technológia bemutatásában.

A düsseldorfi vásárváros tizenkét vásárcsarnokában uralkodó lendületes hangulatot számos beruházási döntés, spontán üzletkötés, valamint az élénk szakmai eszmecsere és az ismeretek megosztása jellemezte. A GIFA, METEC, THERMPROCESS és NEWCAST vásárnégyes mind a kiállítók, mind pedig a látogatók körében jó eredményeket tudott felmutatni – ezen belül is a nemzetközi részvétel aránya nőtt még az előző szakvásárokhoz mérten is: a kiállítók 70 százaléka érkezett Németországon kívülről (2015-ben ez az érték 65% volt), a látogatóknál pedig 66 % (2015-ben 62 %) volt a külföldiek aránya.

A nemzetközi részvétel aránya és a döntésképesség a két sikertényező

„A világ minden tájáról érkező mintegy 2.360 kiállítóval a GIFA, a METEC, a THERMPROCESS és a NEWCAST szinte hiánytalanul leképezi a teljes nemzetközi piacot. A vezető világpiaci szereplők ugyanúgy bemutatkoznak, mint a kisebb és innovatív, feltörekvő vállalatok és a piaci réseket kiszolgáló technológiák szakértői” – mondta el Friedrich-Georg Kehrer, a Messe Düsseldorf fémipari és áramlástechnológiai szakvásárainak globális portfolió igazgatója. Az öt vásárnapon mintegy 72.500 látogatót üdvözölhettek 118 országból a vásárcsarnokokban. Mindenekelőtt a tengerentúlon, ezen belül is az ázsiai térségben mutatkozik élénk érdeklődés az európai fémkohászati és öntészeti technológia iránt. Ez tükröződik az országok rangsorában is: India és Kína áll az élen, Olasz- és Törökország, Japán, Franciaország és Oroszország előtt. „A kiállítókat és a látogatókat egyaránt jellemző magas nemzetközi részvétel az egyik alapvető tényező a Fémek csillogó világának sikeréhez, és éppen ezért ennyire egyedi a vásárnégyes.    A fémkohászati és öntészeti szakemberek számára szerte a világban egyszerűen kihagyhatatlan a GIFA, a METEC, a THERMPROCESS és a NEWCAST” – folytatta Kehrer úr.

Ugyanezt igazolta vissza Heinz Nelissen, a GIFA és a NEWCAST elnöke és egyúttal a Vesuvius GmbH FOSECO Foundry Division ügyvezetője: „Közvetlenül a vásárnyitást követően gyorsan elillant az a lappangó bizonytalanság, amit a lankadó konjunktúra okozott, ugyanis lerohantak minket a szakmai látogatók. A rendkívül széles nemzetközi kitekintést adó, színvonalas szakmai látogatók sokaságát a kiállítók újdonságai érdekelték” – hangsúlyozta Nelissen úr.  „A tárgyalások során mindenekelőtt a digitalizáció, az automatizálás-technika, az additív gyártás és az erőforrások hatékony felhasználása került szóba. Ha egy mondatban kell összegeznem a lényeget, akkor az világos, hogy megerősítést nyert: a GIFA egyértelműen a világ vezető szakvására.”

A nagyfokú nemzetközi részvétel mellett a második sikertényező a látogatók szakmai színvonala: több mint kétharmaduk a felső- vagy középvezetés tagja és közvetlenül részt vesz a vállalat beruházási döntéseiben. Dr.-Ing. Joachim G. Wünning, a THERMPROCESS elnöke és a WS Wärmeprozesstechnik GmbH ügyvezetője ezt kiállítói szemszögből is megerősítette: „Kitűnő a hangulat. A Fémek csillogó világa komoly lökést ad a beruházási döntéseknek – és az iparágunkban pontosan erre van szükség.”

A négy szakvásár lökést ad az iparágakat meghatározó irányzatoknak

A négy fémkohászati szakvásár ismét bizonyította, hogy mekkora lendületet ad az innovációnak és a fejlesztés irányainak. Mindenekelőtt az iparág fejlődési irányát alapvetően meghatározó „Additív gyártás” és az „Ipar 4.0” kapcsolta össze vezérfonalként a vásárcsarnokokat és a szakmai látogatókat is kiemelten érdekelte ez a két terület. Emellett az energiahatékonyság és az erőforrások kíméletes felhasználása is meghatározónak bizonyult a szakvásári forgatagban – és ez kitűnően tetten érhetőnek bizonyult például az ecoMetals túrákon is. Burkhard Dahmen, a METEC elnöke és egyben az SMS group ügyvezetésének elnöke is pozitívan összegezte a seregszemlét: „Az idei METEC egyértelmű hitvallás és jelzésértékű a fémkohászat és az acéltermelés jövője mellett. A kiállítók olyan megoldási koncepciókat vonultattak fel, amelyek elsősorban az iparágat a jövőben alapvetően meghatározó területekhez kapcsolódnak: ilyen az ecoMetals, az additív gyártás, a fenntarthatóság és a digitalizáció. A szakvásár után most pedig ezt a lendületet kell fenntartani és a sikeres jövő érdekében ezeket a terveket kell megvalósítani. Örömmel várom az eredményeket, és ezeket már a METEC 2023 keretében láthatjuk.”

A Fémek csillogó világát a GIFA, METEC, THERMPROCESS és NEWCAST vezető világvásárokkal legközelebb 2023 júniusában rendezik, a pontos időpontot a következő hónapok során tűzik ki.

Magyarországi képviselet:

BD-EXPO Kft.

Máté Szilvia

Tel.: 1/346-0273

s.mate@bdexpo.hu

www.bdexpo.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek