A csodától a világpiacig

A K düsseldorfi sikertörténete

2012. október 20., szombat, 07:24

Címkék: 2013 60 BD-Expo düsseldorf Gumi- és Műanyagipar jubileum K Kunststoffe

„A műanyagok csupán pótanyagok, nincs különösebb értékük, és ott használják, ahol takarékoskodni lehet a hagyományos szerkezeti anyagokkal.” Jellemzően ez a kép élt a lakosság körében a műanyagokról a múlt század ötvenes éveinek kezdetén.

A német műanyagipar a II. világháborút követően az újjáépítéssel foglalatoskodott, és már beharangozták a műanyagok tömeggyártásának korszakát. A cél, amelyet a fiatal iparág és annak ágazatai a zászlójukra tűztek, a jó értelemben vett „arculatépítés” volt.

 

 

1952-ben ezért vállalatok és szakmai szövetségek úgy döntöttek, hogy az akkori NOWEA céggel, a mai Düsseldorfi Vásártársasággal egy olyan rendezvényt hívnak életre, amely bizonyítani hivatott a polimer alapanyagok teljesítőképességének és sokoldalúságának bizonyítására.

K

Ezzel született meg a K-Düsseldorf, az a szakvásár, amely ma már 60 éves sikertörténetre tekinthet vissza. A műanyagok diadalmenetével, a modern élet szinte valamennyi területének meghódításával és az innovatív technológiákkal a K-Düsseldorf is a „műanyagok csodájából” – így szólt a K’52 jelmondata – az ágazat elsőszámú szakvásárává, a műanyag- és gumiipar világpiacává vált. 1952. október 11-19. között 270, kivétel nélkül az akkoriban fiatal Német Szövetségi Köztársaságból érkezett kiállító vállalat vett részt a legelső rendezvényen. A kiállítók mintegy 14 000 négyzetméternyi nettó kiállítási területet foglaltak el, és a 165 000 látogató már akkor is megcsodálta a „vegyészet boszorkánykonyháinak” termékeit és azok sokoldalú, valamint gyakorlati alkalmazási területeit.

 

A háziasszonyoktól az iparig

Manapság a műanyag- és gumiipar szereplői izgatottan várják a K 2013 szakvásárt, amelyet 2013. október 16-23. között rendeznek Düsseldorfban. A Düsseldorfi Vásártársaság több mint 3000 kiállítót vár 50-nél is több országból, akik alap- és nyersanyagokat, félkész termékeket, műszaki alkatrészeket és erősített műanyagtermékeket, valamint gépeket és berendezéseket mutatnak be a műanyag- és gumiipar számára. A legnagyobb teret a gépek és berendezések kapják. 1952 és 1959 között a K-Düsseldorf kizárólag a német ipar seregszemléje volt. Bármely érdeklődő látogató – függetlenül attól, hogy laikus vagy szakember – képet alkothatott a polimer anyagok sokoldalúságáról és innovációs lehetőségeiről. A nagy tömegben összesereglő közönséget annak idején a műanyag-feldolgozók tarka fogyasztási cikkei vonzzák. A mindennapokat szebbé és kényelmesebbé tevő tárgyak álltak az érdeklődés középpontjában. Manapság megmosolyogjuk az akkori reklámokat, amivel a „modern háziasszonyt” is megszólították és a háború utáni időszak vívmányait, mint a „lemosható neszesszert” és a leheletvékony nejlonharisnyát ajánlották nekik.  Minél inkább szakosodott a műanyagipar, minél nagyobb figyelmet keltettet az alapvető polimerek mellett a különleges elektronikai, gyógyászati, autóipari vagy repülőgép- és űripari megoldásokra szolgáló csúcstechnológiai műanyagok, annál erőteljesebben csökkent a „nézelődők” aránya a K-Düsseldorf szakvásárokon. 1963-ban került sor a nagy váltásra: a K nemzetközi jellegű, kizárólag műanyag- és gumiipari, valamint a termékeket felhasználó iparágak szakembereinek szóló szakvásárrá vált.

 

Százezrek jönnek

Napjainkban a K-Düsseldorf vitathatatlanul az iparág vezető szakvására, amely piacvezetőként jelentősen kiemelkedik a versenytársai közül. A szakvásár a legnagyobb jelentőségű nemzetközi innovációs platform és kapcsolatépítési lehetőség nem csupán a teljes műanyag- és gumiiparnak, hanem a legfontosabb felhasználó iparágak érdeklődőinek is. A járműgyártás, a csomagolóipar, az elektrotechnika, az elektronika és a kommunikáció, az építőipar, az orvostechnika, valamint a repülőgép- és űripar szakértőinek a K háromévente kínál egyedülálló lehetőséget arra, hogy tájékozódjanak a műanyagok és gumitermékek legújabb felhasználási lehetőségeiről, és hogy felismerhessék a jövő fejlődési irányzatait. A nemzetközi részvétel a látogatók körében ugyanolyan magas, mint magában az iparágban. A K 2010-et 222 000 szakember kereste fel több mint 100 országból, és több mint felük Németországon kívülről érkezett. A vendégek közel negyede a tengerentúlról érkezett – csak Ázsiából mintegy 30 000 vendég érkezett a Rajna-parti városba. Közel 10 000 szakember érkezett Közép- és Dél-Amerikából, Afrikából mintegy 7 500-an jöttek, az Egyesült Államokból és Kanadából pedig 6 500 látogató érkezett.

Találkozás

A világ minden tájáról érkezett szakemberek tudják, hogy a K szakvásáron átfogó képet alkothatnak a világpiacról. A K kiállítóinak összetétele és a jelentős nemzetközi részvétel garantálják a kínálat teljességét – a bemutatott kínálat minden csoportban a vezető világpiaci szereplőktől az apró szakosodott vállalatig, a kedvező árfekvésű alapvető kínálattól a testre szabott szerszámokig, alapanyagokig vagy technológiákig  terjed. Annak ellenére, hogy hároméves gyakoriságával a K-Düsseldorf nem az egyetlen lehetőség az új technológiák bemutatására, mégis világviszonylatban is az innovációk legnagyobb sokaságát kínálja. Egyetlen más szakvásár sem ad ekkora és ilyen sokféle lökést az iparágnak! Fennállásának 60 éve alatt a K nem veszített szerepéből és cseppet sem a lenyűgöző jellegéből. Éppen az ellenkező igaz: minél bonyolultabb és minél több magyarázatot igényel a termék, a rendszer vagy az eljárás, annál fontosabb a közvetlen párbeszéd a gyártó és a vevő között.
 

Magyarországi képviselet: www.bdexpo.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
CAREER WITH THE BMW GROUP

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

TECHNICAL SHIFT LEADER PAINT SHOP (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek