80 000 látogatót fogadott a jubileumi 60. MSV kiállítás

A múltidézés mellett bőven jutott hely és idő a modern gyártástechnológia megismerésére is

2018. november 06., kedd, 06:00

Címkék: automatizálás Brno Csehország export gépipar hegesztés hegesztéstechnika ipari robot MSV műanyagipar robot robotika

Öt napra Brno vált az ipar és a modern gyártástechnológia európai fellegvárává. A 32 országból származó 1 651 kiállító több mint 45 ezer négyzetméteren mutatta be termékeit és megoldásait a több mint 80 000 látogató számára.

Az MSV öt, azonos időben tartott nemzetközi vásárral karöltve a Brnói Vásárközpont zászlóshajóját képezi. Az IMT szakkiállítás a fémmegmunkáló szerszámgépekre, a FOND-EX az öntödeiparra, a WELDING a hegesztéstechnikára, a PROFINTECH a felületkezelő technológiákra, míg a PLASTEX a műanyag, gumi és kompozit alkatrészek gyártására fókuszál.

A 2018-as MSV szakkiállítás jelentős évfordulók jegyében került megrendezésre. Nemcsak Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb ipari szakkiállítása ünnepelte 60. évfordulóját, hanem éppen 90 év telt el a Brnói Vásárközpont felépítése és 100 év Csehszlovákia megalakulása óta. Az idei vásár partnerországa nem is lehetett más, mint Szlovákia. A látogatókat a közös ipartörténelem száz évére emlékeztette az „100RIES” [Stories] kiállítás, amely száz csehszlovák ipari legendát mutatott be az elmúlt évszázad terméséből. A kiállítási remekművekből 11 darab világszinten is egyedülállónak bizonyult a maga idejében. A modern időket egy KUKA robot képviselte, amely a látogatók szeme előtt forgácsolta ki az első csehszlovák köztársasági elnök, T. G. Masaryk szobrát.

A Brnói Vásárközpont építése 

A kiállítási standok túlnyomó többsége azonban nem a múltat, hanem sokkal inkább a jövőt idézte. A robotok és szerszámgépek teljesen automatizált, autonóm termelési folyamatait bemutató pavilonokban szinte tapintható volt az ipar 4.0 korszelleme. A leginnovatívabb megoldásokat a rangos MSV Gold Medal díjjal ismerték el. A szakértői értékelőbizottság hat fődíjat osztott ki a Bosch Rexroth, a plzeni Nyugat-csehországi Egyetem, a Brnói Műszaki Egyetem, az MCAE Systems, a Sugino Machine Limited és a KUKA által bemutatott termékekre.

Irodanyitással ösztönöznék a cseh–magyar kapcsolatok bővülését

A gazdasági fellendülés idején megtartott szakvásár a pozitív hangulatot és a magas beruházási hajlandóságot tükrözte vissza. A Szerszámgépgyártók Szövetségének bejelentése szerint 2018 első felében 15 százalékkal növekedett a szerszámgépipar gyártási volumene, ami rekordévet vetít előre.

„2017-ben mintegy 10 százalékkal növekedett a cseh–magyar külkereskedelmi volumen, ami nagyrészt a gépjárműgyártás közép-európai felfutásából adódott. A növekedési ütemet várhatóan idén is tudjuk tartani – jelentette ki dr. Boros Miklós, Magyarország prágai nagykövete. – A jövőbeni bővülésnek pedig a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. (KEKH) adhat új lendületet.” A KEKH jelenleg 22 irodából álló hálózatot működtet a környező országokban, valamint Lengyelországban, és napirenden van a csehországi iroda megnyitása is. „Csehországban bármit el lehet adni a sörön kívül – mondta Csík László, a KEKH ügyvezetője. – A csehek pragmatikus gondolkozásúak, olyan az itteni kereskedelem, mint egy kicsinyített német piac. A korábbinál tehát mindenképpen érdemes több energiát fordítani Csehországra.”

A cseh piac vonzerejét a külföldi vállalatok és szakmai látogatók rendkívül magas részvételi hajlandósága is megerősítette. A kiállító cégek mintegy fele – több mint 800 vállalkozás – külföldről érkezett Brnóba, a legnagyobb számban Németországból, Szlovákiából, Kínából, Olaszországból és Ausztriából. Több mint 50 országból érkeztek látogatók, akik együttesen a teljes látogatói létszám több mint 10 százalékát tették ki. A vásáron számos külföldi küldöttség és üzleti delegáció vett részt, többek között Angolából, Kínából, Japánból, Oroszországból és Fehéroroszországból.

Nemzetközi platform

A kiállítás hagyományos politikai és üzleti találkozóhelynek is számít, így idén Andrej Babiš és Peter Pellegrini miniszterelnökök mellett a cseh és szlovák kormányok miniszterei, kormányzók, nagykövetek, szenátorok egyetemi rektorok, valamint a cseh és külföldi szakmai szövetségek képviselői is részt vettek a rendezvényen.

A jubileumi év rekordot hozott a betétprogramok számában is, amiből összesen 79-et tartottak a kiállítás öt napja alatt. A növekedésre jótékony hatással volt a konferenciatermek számának bővítése, az MSV így még fontosabb szerepet játszhatott a cseh és a külföldi vállalkozók közötti üzleti kapcsolatok megszilárdításában. A betétprogramok a Kínával, Japánnal, Oroszországgal, Fehéroroszországgal, Svájccal, Szlovákiával és más országokkal folytatott ipari együttműködési lehetőségekre koncentráltak. Nagy érdeklődés mutatkozott a 15 ország 233 vállalata részvételével rendezett kétnapos B2B Contact-Contract projekt iránt. A 3D nyomtatással foglalkozó konferencia 340 résztvevőt vonzott, más szakmai rendezvények pedig többek között az atomenergiával, az ipar 4.0 koncepcióval, a műszaki képzés helyzetével vagy éppen a zöld gazdasággal foglalkoztak. A nyolcadik alkalommal megrendezett egynapos MSV JobFair állásbörzén 25 kiállító vett részt. A szakkiállítás keretein belül zajlott a Z csarnokban a közép- és felsőfokú oktatási intézmények számára kiírt 10. CNC Programozói Verseny is. A kísérő „láthatatlan” CZECH INNOVATION EXPO interaktív kiállítás a cseh tudomány, kutatás és innováció elmúlt 100 évét mutatta be a legkorszerűbb technológiák segítségével. Az MSV-n történt debütálás után a kiállítás nemzetközi turnéra indult.

Idén sem maradhattak el a szervezett kiállítási túrák. Több mint 200 látogató élt idén az MSV TOUR lehetőségeivel, akik így két óra alatt célzottan ismerkedhettek meg a kiválasztott terület legizgalmasabb technológiai újításaival. A továbbfejlesztett és kibővített mobilalkalmazás megkönnyítette a vásárlátogatást és az üzleti találkozók megszervezését.

A siker nem automatikus, de tanulható

„Talán azt nevezném a legfontosabb küldetésünknek, hogy megfelelő platformot tudjunk nyújtani Csehországban a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak, valamint új szintre emeljük a cseh–magyar gazdasági kapcsolatokat” – mondta Dávidházy Marianna, a Cseh–Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke. „A magyar kkv-k exportképességét és aktivitását azonban mindenképpen ösztönözni kell. Csehországban a kis- és közepes vállalkozások adják az export 48 százalékát, ami idehaza mindössze 20-25% – tette hozzá Skapinyecz Péter, a KEKH cégvezetője. – Nagyon kevés cég rendelkezik olyan alapdolgokkal, mint egy aktív angol nyelvű honlap. Többen a közösségi standokon sem mutatnak kellő aktivitást, pedig tudomásul kell venni, hogy a prospektusok pulton hagyása nem generál üzletet. Az alapoktól kell tehát kezdenünk, meg kell tanítanunk a magyar vállalkozásokat arra, hogy mit csináljanak a kiállítás előtt, alatt és után. Arra is kell azonban figyelnünk, hogy a közösségi stand állandó, de nem fejlődő kiállítói ne vegyék el a lehetőséget az ambiciózusabb kkv-k elől. A tőkeellátottság és a kockázatvállalási hajlandóság is hagy maga után kívánnivalót, de talán még ennél is nagyobb kérdéseket vet fel sok hazai kkv esetében az utódlás kérdése.”

A 61. MSV Nemzetközi Gépipari Szakvásárt a Transport and Logistics és ENVITECH kiállításokkal együtt 2019. október 7–11. között rendezik Brnóban.

www.bvv.cz/msv

www.bdexpo.hu/msv

Magyarországi képviselet:

BD-Expo Kft.

office@bdexpo.hu


Kiállítói vélemények

Sófalviné Barsi Judit marketingigazgató, ISD-DUNAFERR Zrt.

Az acélipar és -kereskedelem hagyományos világát minden piacvédelmi intézkedés torzítja, így a nemzetközi színtéren kialakult vámháborúk minket is új kihívások elé állítanak. Azok a termékek, amelyek kiszorulnak az USA piacáról, máshol jelennek meg pluszkínálatként. A nyomást Európában is érzékeljük, és alapvetően befolyásolja a kereskedelmi lehetőségeket.

Általánosságban elmondható, hogy az acélpiacon erősödik a protekcionizmus, de az ISD számára hagyományosan Közép-Európa és Németország jelentik a fő piacokat. A cseh ipar szárnyalásával párhuzamosan az itteni gyártó cégek folyamatosan új beszerzési lehetőségek után kutatnak, ezért az MSV szakkiállításon számos új partnerre tettünk szert az elmúlt években.

Tóth Csaba, ügyvezető igazgató, Hitze s.r.o.

Idén már harmadik alkalommal vettünk részt kiállítóként az MSV keretében tartott Plastexen. Műanyagipari berendezések elektroos fűtőtesteit és hőérzékelőit gyártjuk. Főleg cseh, néhány szlovák, valamint egy török cég képviselője állt meg a standunknál, 99%-ban műanyagipari cégek képviselői, karbantartásvezetők, beszerzők, igazgatók és tulajdonosok. A látogatók csak mintegy 10 százaléka számított visszatérő látogatónak. Idén és az előző kiállítások alatt is már a látogatást követő másnapon létrejött üzlet, de ez az idő partnertől függően 1 hét és 2-3 hónap is lehet. Van, ahol elég e-mailben kommunikálni, de sok látogatónkat a kiállítás után személyesen is meg kell látogatnunk, hogy üzleti partnerünkké váljanak.

Legtöbb látogatónk az alapvető információkra kíváncsi cégünkről és a termékeinkről, de sokan már konkrét problémára keresnek megoldást. Számunkra az eredményes kiállítási jelenlét azt jelenti, hogy meglévő partnereink látják, hogy stabilan jelen vagyunk ezen a fontos szakrendezvényen, és új partnereket szerzünk azáltal, hogy itt ránk találnak.

Pár éves tapasztalatunk alapján a kiállítás szervező gárdája profi, segítőkész. Minden információt időben eljuttatnak hozzánk, kérdéseinkre és kéréseinkre maximális segítőkészséggel reagálnak. Három alkalom kiállítóként hasznosnak bizonyult cégünk számára, mindenképpen tervezzük a résztvételt két év múlva.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

SENIOR SPECIALIST ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND PERMITTING (F/M/X)

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

PRODUCTION SUPPORT TECHNICIAN (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek