Okos fák, zöldebb város egy szebb Magyarországért

2019. december 13., péntek, 22:18

Címkék: iskola okosváros robot robotika

Városunk, városaink levegője egyre szennyezettebb, széndioxid, por és egyéb szennyező anyagok rontják mindennapi életünk minőségét. A modern, élhető város az épületek, a közlekedés minősége mellett biztosítja nekünk, lakóinak a hosszú és egészséges élethez nélkülözhetetlen tiszta, friss levegőt is.

Létezik egy mágikus gép, amely szenet von ki a levegőből, olcsó és önmagát építi: a fa. Számos nagyvárosban már felismerték a zöldfelületek, a fák létjogosultságát és egyre több program célozza újabb fák ültetését. Napjainkban nagy problémát jelent, hogy a városba ültetett fák jutnak elegendő nedvességhez, sem csapadék, sem öntözés formájában, ezért azok egy számottevő része elpusztul.

Mi nyolcan, diákok sok gondolkodás után úgy gondoljuk találtunk egy megoldást, mely segíthet a fáknak életben maradni.

Szeretnénk, ha a közterületeken ültetett fáknak a természetes úton elérhető csapadék mellett az igényeiknek megfelelő mennyiségű öntözést is tudnánk biztosítani. Ezt csak a kertészeti szakemberek és a város lakói együttműködésével válhat valóra. Együtt, közösen kell ezt elérnünk!

A TövisCsapat robotika műhely első csapata 2014-ban indult először az First Lego League FLL robot programozási versenyen. A csapat eddig huszonhat gyerek életébe csempészte bele a programozás izgalmát. A gyerekek játszva tanulták meg a programozás alapjait és a három év alatt megvizsgálhatták az oktatás, a hulladékgyűjtés, a felelős állattartás, illetve az állatvédelem, az emberi vízgazdálkodás és az űrkutatás fontos kérdéseit.

Létrehozunk egy olyan rendszert, melyben az újonnan ültetett és kiszáradással leginkább veszélyeztetett fák vízellátását folyamatosan nyomon követhetjük. Egy Arduino lapkához nedvességszenzort csatlakoztattunk. Ezt a fa tövében a talajban elhelyezve a szenzor adott ídőtartamonként működésbe lép, és megvizsgálja a talaj nedvességszintjét, majd elküldi a számítógépünkre, így meg tudjuk állapítani, hogy az adott fának van-e szüksége kiegészítő öntözésre. A rendszert a helyi lakosok számára egy alkalmazással fejlesztjük tovább, melyben monitorozhatják és értesítést kaphatnak a számukra fontos fák életét, locsolhatják őket ha a fa ezt igényli - így bevonva mindannyiunkat az esetleges kiegészítő vízellátásba... és egy zöldebb város létrehozásába.

Diákcsapatunk, a TövisASAP egy természettudományi, és informatikai verseny keretében a város tervezéssel, -formázással foglalkozik az idei évben. Zöldebb várost szeretnénk, és ezt a problémát, amire az évad során keresünk megoldást fogjuk megvalósítani közösen.

tovisasap.hu

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN DECEMBER

SAP KEY USER (F/M/X)

PLC SPECIALISTA (F/M/X)

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

SZAKMAI OKTATÓ MECHATRONIKAI TERÜLETRE (F/M/X)

IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI MÉRNÖK (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek