Jön a doktor! (videóval)

2013. március 13., szerda, 20:14

Címkék: billentyűs blues budapesti tavaszi fesztivál Dr. Lonnie Smith jazz Laurens Hammond pop

Aki tényleg szereti a billentyűs hangszereket, biztosan oda van a Hammond orgonáért. Egy markáns hang, amely a szintetizátorok előtt született, és azóta is köszöni, jól van. A Hammond élő mágusainak egyike, dr Lonnie Smith Budapestre érkezik.

Amikor Laurens Hammond az 1930-as évek elején az Egyesült Államokban szabadalmaztatta új elektromos orgonáját, biztosan nem sejtette, micsoda szellemet szabadít ki a palackból. A Hammondot iszonyatos hangereje és jellegzetes rezgő hangja azonnal kiemelte a többi orgona közül. Széles körben elterjedtté a háború után, az ötvenes években vált, elsősorban jazz és blues muzsikusok körében, de meghatározó volt a popzenében is – gondoljunk csak a progresszív rockra, elsősorban is a Deep Purple-re és az Emerson, Lake and Palmerre!

A hangszer egyik legnagyobb élő ismerője Dr. Lonnie Smith, játékára George Benson figyelt fel annak idején – hamarosan pedig az egész világ. A „doktor” ma már élő klasszikus, kompozíciói világszerte ismertek. A mester nemrég új lemezt adott ki – ezt, és néhány régi nagy sikert mutat be március 23-án 21.30-kor a MűPá-ban a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében.

 

Kerékgyártó György
mag@techmonitor.hu

A szférák hangja: a Moog (videóval)

A Boney M is őt akarta: a Muzix 81 (videóval)

Az idiotizmus diadala: a Casio VL-1 (videóval)
 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek