Betonemlékek

Cementgyári emlékházat épít Lábatlanban a Holcim Zrt.

2015. január 16., péntek, 15:44

Címkék: betongyártás emlékház Holcim Zrt.

A 145 éven át működő Lábatlani Cementgyár múltját megőrző emlékházat épít a gyár utolsó működtetője, a Holcim Zrt. Lábatlanban.

Márta Irén, a vállalat kommunikációs vezetője elmondta: a kiállítás bemutatja az üzem történetét, a cementgyártás munkafolyamatait, valamint a gyárhoz generációkon át kötődő munkatársakat.
A kiállítás anyagát évek alatt gyűjtötték össze, egykori munkatársak, civil szervezetek járultak hozzá fotókkal, szerszámokkal, térképekkel. Az ország távoli településeiről is érkeztek korabeli filmek és tárgyi felajánlások.

Az épülő emlékháznak kétszáz négyzetméter a hasznos alapterülete. Kialakításának teljes költségét a Holcim jogutódja vállalta, majd a létesítményt üzemeltetésre a lábatlani önkormányzatnak adják át, és a település viseli a működtetés további költségeit.

A cementgyártási hagyományokat bemutató kiállítás mellett külön teremben kap helyet egy helyi néprajzi gyűjtemény. Az emlékház nem csak kiállítóhelyként, hanem közösségi térként is működtethető, egyesületi gyűlések vagy előadások megtartására is alkalmas.

A Holcim Hungária Zrt. 2013 októberében kezdte meg a húsz hektáron elterülő Lábatlani Cementgyár bontását. A vállalat eredetileg 2010-re tervezte a gyár bezárását, majd az üzem működését csaknem félmilliárd forintos környezetvédelmi beruházással három évvel sikerült meghosszabbítani.

A Holcim Zrt. korábban a lábatlani gyár kiváltására 350 millió euró értékű beruházással Európa legkorszerűbb cementgyárát tervezte felépíteni a Nyergesújfalui Ipari Parkban, de az építés a pénzügyi és építőipari válság miatt nem kezdődött meg.

(MTI)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS IN DECEMBER

SAP KEY USER (F/M/X)

PLC SPECIALISTA (F/M/X)

AUTOMATIZÁCIÓS MÉRNÖK (F/M/X)

SZAKMAI OKTATÓ MECHATRONIKAI TERÜLETRE (F/M/X)

IRÁNYÍTÁSTECHNIKAI MÉRNÖK (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek