5 milliárd pittyentés naponta

Ma 40 éve olvasták le az első vonalkódot

2014. június 26., csütörtök, 19:53

Címkék: GS1 KódVilág pályázat QR kód vonalkód

A kereskedelemben ma már nélkülözhetetlen vonalkód születésnapját egy különleges EperCode tortával ünnepli a vonalkódos azonosítás kizárólagos hazai képviselője, a GS1 Magyarország. A 40. évforduló alkalmával a nonprofit szervezet bejelentette KódVilág fantázianévvel induló design pályázatát is.

 
A hatalmas logisztikai központok rakodóterétől az áruházi raktárakon keresztül az egészen apró boltok kasszájáig az emberek nem kevesebb, mint 5 milliárd alkalommal hallják naponta az ismerős pittyentést, mely a vonalkódok leolvasását jelzi. Ez a hang éppen 40 évvel ezelőtt, 1974. június 26-án hangzott fel első alkalommal, amikor a világon először olvastak le vonalkódot egy Wrigley’s Juicy Fruit rágógumiról egy amerikai szupermarketben, az Ohio állambeli Troy városában. A vonalkód azóta a kereskedelmi folyamatok nélkülözhetetlen részévé vált, a globális GS1 szabványokon alapuló vonalkódok és más azonosítási megoldások több mint 150 országban mintegy másfél millió céget szolgálnak ki, húsz iparági szektorban. 
 

30 éve Magyarországon – design pályázat indul a vonalkód jubileumára

Nem csak a vonalkód nemzetközi megjelenését ünnepeljük idén, hanem a GS1 szabványos azonosítás hazai bevezetését is. A GS1 Magyarország elődje, az EAN Iroda éppen 30 éve, 1984-ben kezdte meg hazai működését és a vonalkód technológia népszerűsítését. A jeles hazai évforduló alkalmából a GS1 Magyarország egy nagyszabású design pályázatot hirdet, KódVilág néven. A vonalkód csíkos és a 2D kód kockás motívumaira épülő kreatív pályázatra bármilyen egyedi alkotással lehet pályázni, legyen az festmény, grafika, szobor, használati tárgy, ruha, fotó, vagy akár videófilm. A pályázat színvonalát egy országos művészeti összefogás szavatolja, melyben felkérést kaptak a csatlakozásra az ország jelentős művészeti oktatási intézményei, köztük a MOME, a Képzőművészeti Egyetem, valamint Pécs, Nyíregyháza, Debrecen, Szeged és sok más vidéki város egyetemei és középiskolái. A művészeti intézmények képviselői az EperCode torta bemutatóján gyűltek össze egy közös szakmai egyeztetésre. A KódVilág Design Pályázatot július elején kihirdetik, a győztes pályamunkákat pedig ősszel mutatják be a budapesti Design Terminálban.
 
A pályázat részletei a www.kodvilag.hu weboldalon találhatók.
 
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek