Új világcsúcs született a RECCS 2017 Tésztahíd Építő Világbajnokságon!

2017. május 25., csütörtök, 18:54

Címkék: felsőoktatás hídépítő verseny Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar RECCS tésztahídépítő világbajnokság verseny

Megdőlt az eddigi, 2011-es világcsúcs TARTÓ kategóriában az Óbudai Egyetem RECCS Tésztahíd Építő Világbajnokságán. Az új rekordot az iráni Islamic Azad University csapata állította fel 666,3 kilogrammal, 55 kilóval meghaladva a korábbi csúcsot. HÍD kategóriában most nem született új világcsúcs, a legnagyobb terhelést kibíró hídszerkezetet idén az Óbudai Egyetem egyik csapata mutatta be, mely 421 kilogramm után reccsent össze. Mindkét kategóriában az Óbudai Egyetem tartotta és HÍD kategóriában tartja továbbra is a világcsúcsot.

Idén immár 7. éve csaptak össze fiatal mérnökhallgatók az Óbudai Egyetem által szervezett, RECCS Tésztahíd Építő Világbajnokságon. A május 25-én tartott rendkívül látványos és izgalmas eseményen a jövő mérnökei mutatták be szórakoztató formában a világ különböző egyetemein szerzett szakmai tudásukat.

Ebben az évben is számos országból érkeztek egyetemista csapatok, hogy összemérjék mérnöki tehetségüket. Magyarországot az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karárának három csapata képviselte, a külföldi résztvevők között pedig Bulgária, Lettország, Irán, Norvégia (idén először nevezett), Litvánia, Románia csapatait köszönthettük.

A RECCS Tésztahíd Építő Világbajnokság két – TARTÓ és HÍD - kategóriában zajlott, emellett a zsűri esztétikai és innovációs szempontból is értékelte az építményeket.

Az előírások szerint a szerkezeteket kereskedelmi forgalomban kapható, vagy kizárólag lisztből és tojásból házilag előállított száraztésztából kell készíteni, a ragasztó tetszőleges lehet, de csak kötőelemként használható. Az építmények összsúlya pedig nem haladhatja meg az 1 kilogrammot. A híd annyiban különbözik a tartótól, hogy annak teljes hosszában lennie kell egy folytonos, 50 mm széles tésztából készült útfelületnek.

TARTÓ kategóriában a RECCS történetének eddigi világcsúcsa 2011-ben született 611 kilogrammal, amely Márkos Szilárd, az Óbudai Egyetem egykori hallgatója és ma már intézeti mérnöke nevéhez fűződik. Ezt szárnyalta most túl az iráni csapat „Tat Makaron” 4 nevű építményével, mely 666,3 kilogramm terhelést bírt ki.

HÍD kategóriában idén az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának egyik csapata győzedelmeskedett „Krumpli szökőkút” névre keresztelt tésztahídjával, mely 421 kilogrammos terhelés után roppant csak össze. Ezzel azonban nem sikerült megdönteni Járó Csaba és Vincze Miklós (Óbudai Egyetem) 2013-as világcsúcsát, hídszerkezetük akkor ugyanis 570,3 kilogrammot bírt el.

A 2017-ES DÍJAZOTTAK

HÍD KATEGÓRIA

1.

Óbudai Egyetem (Magyarország)

Krumpli szökőkút

421,0 kg

2.

Islamic Azad University  (Irán)

Tat Makaron 1

384,3 kg

3.

Kolozsvári Műszaki Egyetem (Románia)

Matilda

203,2 kg

 

TARTÓ KATEGÓRIA

1.

Islamic Azad University (Irán)

Tat Makaron 4

666,3 kg

2.

Riga Technical University (Lettország)

JAM 2

536,0 kg

3.

Islamic Azad University (Irán)

Tat Makaron 2

519,0 kg


RECCS TÖRTÉNELEM

A tésztából épített hidak versengése az Egyesült Királyságból ered, és több évtizedes hagyománnyal rendelkezik számos európai, ázsiai és amerikai egyetemen. Az Óbudai Egyetem 2004-ben kapcsolódott be a tésztahídépítő versenyt szervezők körébe. A megmérettetésen résztvevő országok száma évről évre folyamatosan emelkedett, így 2005-re nemzetközivé nőtte ki magát az esemény. RECCS néven 2011-ben már világbajnokságként rendeztük meg a fiatal mérnökök kreatív versenyét.

A résztvevő országok között szerepelt már Brazília, Bulgária, Ecuador, Irán, Kazahsztán, Lettország, Litvánia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Szerbia és Szlovákia.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek