Tudnivalók a sikeres automatizálásról

Nagy érdeklődés mellett zajlott le a Beckhoff Szakmai Napok előadás-sorozat

2016. június 20., hétfő, 20:22

Címkék: automatizálás Beckhoff EtherCAT ipar 4.0 ipari robot kollaboratív robot KUKA Robotics profinet TwinCAT 3

Az automatizálás és az integrált szerelési megoldások (IAS) területén az elmúlt néhány évben a fejlődés a folyamatosan csökkenő sorozatméretek, a rövidebb termékéletciklusok és a sűrűbb átállások irányába mutat. Amihez erre a gyártó cégeknek szükségük van, az a rugalmasság. A túlélés kulcsának számító automatizálási lehetőségekről szólt a Beckhoff júniusi országjáró rendezvénysorozata, amit az ipari robotok piacán meghatározó KUKA kollaboratív robotokról szóló vendégelőadása is színesített.

Forradalom, de vajon miféle, és mikor kezdődött? Nevezhetjük ipar 4.0-nak, Internet of Thingsnek vagy Big Datának, a James Watt-tal és a kortársaival megindult lavinának immáron a negyedik hulláma csap át a fejünk felett. A 2008-ban kirobbant gazdasági válság a negyedik ipari forradalom katalizátoraként is hatott: előtérbe került a költségtudatosság, a takarékosság és a környezeti erőforrások optimális felhasználása. Rohamosan növekszik a testreszabott megoldások iránti igény az iparban is, és a költséghatékonyság javítása jól hangzó szlogenből a túlélés feltételévé lépett elő.

Összehasonlítva a korábbi korok ipari forradalmaival, amikor az erőteljes kibocsátás volt jellemző, az ipar 4.0 sokkal inkább a minőség és a hatékonyság irányába hat. A cél az, hogy jobban, hatékonyabban, nagyobb értéket generáljon az ipar, és hogy ez mennyire nem csupán egy elképzelés, hanem élő realitás, azt az IAS területén működő cégek sikere is szemlélteti: több mint hatmilliárd eurós értékesítésével az IAS iparág termelte ki a teljes német automatizálási ipar 2014. évi 11,4 milliárd eurós rekorderedményének több mint a felét!

Örömteli tény, hogy a hálózatba kötött, önoptimalizáló gyártás hívószavát egyre több magyarországi gyártó cég is meghallja, és annak az értéklánc teljes területén generált hozzáadott értékével nagyobb hasznot képes előállítani. A digitalizáció terjedésében és sikeres adaptációjában úttörő szerepük van a vezető automatizálási szakértők által szervezett előadás-sorozatoknak. A Beckhoff kora nyári rendezvénysorozata június 7–9. között Miskolc, Budapest és Veszprém felsőoktatási intézményeiben várta az ipar 4.0 koncepció iránt fogékony érdeklődőket.

Cserpák Mihály „TwinCAT Connectivity: Kiterjesztett kommunikációs alternatívák PC-alapon” című előadásában betekintést kaphattunk a TwinCAT-rendszer által nyújtott kiterjesztett kommunikációs lehetőségekbe. Ezen belül az IoT és az ipar 4.0 jegyében áttekintésre kerültek többek közt a vertikális (PLC – HMI/MES/ERP) és felhőalapú protokollok, valamint ezek előnyei az automatizálás szempontjából. Továbbá bemutatásra kerültek olyan megoldások is, ahol az előre jelző karbantartás, illetve a gyártásoptimalizálás céljából az összegyűjtött adatok analizálása valós időben történik.

Jamriska Péter „Az egyszerű mozgásvezérléstől a komplex CNC-megoldásokig” nevet viselő előadása a Beckhoff azon CNC-megoldásairól szólt, melyekkel több tengely esetén interpolált pályamozgást lehet megvalósítani. Az előadás kitért a TwinCAT automatizálási szoftverben történő tengelykonfigurálásra és paraméterezésre, a DIN66025 szabvány szerinti NC-programozási nyelvre, valamint a három tengely interpolálására alkalmas NCI-,és az akár 32 tengely interpolálását lehetővé tevő CNCszoftvercsomagok közti alapvető különbségekre.

Jamriska Péter következő előadásának az „EtherCATaktualitások: I/O-újdonságok és az egykábeles EtherCAT P” címet adta. Az előadás gerincét az egykábeles EtherCAT P technológia részletes ismertetése adta, de a prezentációban helyet kapott a többfunkciós üzemmóddal rendelkező EK9300 típusú PROFINET, valamint az EK9160 IoT buszcsatoló is. Utóbbi termék segítségével lehetőség van a folyamat- és buszdiagnosztizálási adatok továbbítására közvetlenül a felhőbe.


A Szakmai Napokon jellemzően meglévő partnerek jelentek meg, vagy voltak új érdeklődők?

Perecz Tamás, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatója: Annak ellenére, hogy a rendezvénysorozat elsősorban a Beckhofftechnológiákban már jártas szakembereket célozta meg, számos új érdeklődőt is a résztvevők között üdvözölhettünk.

Mennyire volt a látogatók számára újdonság az ipar 4.0 vagy a kollaboratív robotok kérdésköre?

Az ipar 4.0 egyre inkább elterjedőben lévő fogalom, és jelenleg ha nem is a teljes egésze, de bizonyos elemei iránt nagyon nagy az érdeklődés a termelő cégek részéről. Egyre több olyan konkrét igény érkezik felénk, ahol diagnosztizálás és gyártásoptimalizálás, valamint nem várt gépállás kiküszöbölése céljából a termelő gépeknek folyamatosan időbélyeggel ellátott adatokat kell szolgáltatniuk – akár közvetve egy központi szerveren keresztül – a vállalatirányítási rendszer felé. Belegondolva, a vállalatirányítási rendszerbe bekerülnek az ügyfelek rendelései, és a fentebb ismertetett igények miatt nyílik egy kommunikációs csatorna is a termelés felé, így a technikai háttér gyakorlatilag rendelkezésre áll az ipar 4.0-hoz, így a folyamat teljes automatizálásához nagyon-nagyon közel vagyunk.

A kimondottan kollaboratív robotokra vonatkozó szabvány nem túl régen látott napvilágot, így a pontos meghatározás talán még nem jutott el mindenkihez, de általánosságban véve a látogatók tisztában voltak a fogalommal. A kifejezés mögött az ember munkáját segítő robotot láttak az érdeklődők, amelynek fontos tulajdonsága, hogy nincs szükség safety cellára.

Tervezitek a roadshow folytatását?

Már most számos pozitív visszajelzést kaptunk a rendezvénysorozattal kapcsolatban, ezért a nagy sikerre és érdeklődésre való tekintettel terveink között szerepel az eseménysorozat jövőbeni folytatása.

Egyúttal meg szeretném említeni következő rendezvényünket is, az immár második alkalommal megrendezésre kerülő, általánosabb témaköröket felölelő Technology Day konferenciát, amelyre 2016. szeptember 29-én kerül majd sor a budapesti ÖbölHáz rendezvényközpontban.


A robot mint munkatárs

Hosszú utat járt be a robotika, mióta 1961-ben a General Motors egyik gyárában üzembe állt az első mai értelemben vett ipari robot, amely egy présöntőgép kiszolgálását végezte. Az igazi változások azonban még előttünk állnak. Az elmúlt évtizedekben a technológiai innovációk elsősorban a robotok terhelhetőségének növelésére és a biztonságos működtetésükre irányultak – komoly informatikai fejlődéssel megtámogatva, hiszen ma már valójában egy számítógépet programozunk a kívánt feladat elvégzésére.

A következő évtizedek meghatározó iránya azonban már a kollaboratív robotok viharos elterjedése lesz. A kollaboratív robotok fő alkalmazási területe a nagy koncentrációt és precíz munkavégzést kívánó feladatok elvégzése lesz, tipikusan ilyen piac például az elektronikai összeszerelő ipar. A rövidebb életciklusok miatt a megtérülési idő kisebb lehet, mint a hagyományos robotok esetén, de a nagy precizitást igénylő vagy veszélyes feladatok elvégzése miatt mégis megéri majd ilyen típusú robotokat alkalmazni.

Cserpák Mihály második, „Robotkinematika TwinCAT3-mal” nevet viselő előadásában bemutatásra került a TwinCAT Motion Control szoftvercsomag egyik modulja, melynek segítségével akár 4 tengelyes kinematikus transzformáció is megvalósítható egy rendszeren belül. A kinematikus transzformációk segítségével akár olyan robotkarvezérlés (pl.: SCARA, DELTA stb.) is kivitelezhető, amelyhez nincs szükség külön robotvezérlőre, illetve egyedi robotprogramozási nyelvre, mivel a mozgást akár G-kódos vagy PLC funkcióblokkok segítségével is le lehet programozni.

Perity Gábor, a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft. értékesítési vezetője az ipari és a kollaboratív robotok közti különbségről tartott előadást. A KUKA mindig is élen járt az ipari robotok fejlesztése és alkalmazása terén. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már szinte az életünk részévé válnak az úgynevezett kollaboratív robotok, amelyek merőben különböznek az ipari robotoktól mind alkalmazási területükben, mind felépítésükben. Az előadáson a két robot közötti különbség került felvázolásra, valamint bemutatásra került egy fontos lépés az ipar 4.0 felé.

www.beckhoff.hu

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek