Szinergikus előnyök

Összeállt az egységes hazai TRUMPF képviselet

2014. november 03., hétfő, 20:38

Címkék: lézer Trumpf

Idén nyáron a Lasersystems Kft. lézer üzletágának felvásárlásával végéhez ért a TRUMPF hazai leányvállalatának megalakulásához vezető út. A képviselet létrehozásáról és céljairól Major Tamás, a TRUMPF Hungary Kft. ügyvezetője beszélt a TechMonitornak.

Miként változott meg a közelmúltban a TRUMPF hazai képviselete?

Kicsit visszamennék az időben. A TRUMPF márkanév 40 éve van jelen Magyarországon, különböző képviseleteken keresztül. A leghosszabb és legeredményesebb képviseletet a Rábel Kft. látta el, ezt vásárolta fel 2013 nyarán a TRUMPF, és ezeken az alapokon jött létre a TRUMPF Hungary Kft., folytatva elődje tevékenységét. Idén került sor a TRUMPF lézertechnikai üzletágát eddig képviselő Lasersystems Kft. lézer üzletágának felvásárlására. Az akvizíció július 10-én zárult le, jelenleg tehát a TRUMPF hazai leányvállalata már a két legfontosabb termékkör, a szerszámgépek és a lézertechnika képviseletét kizárólagosan látja el a hazai piacon. Jelen pillanatban 32 alkalmazottal rendelkezünk, ebből 20 munkatárs a műszaki ügyfélszolgálaton, vagyis a szerviz területén dolgozik.Ebből mennyi volt korábban a Lasersystems Kft. dolgozója?

Gyakorlatilag megdupláztuk a létszámot, és a Lasersystems Kft. korábbi munkavállalói a TRUMPF Hungary Kft. lézer divíziójában folytatják tevékenységüket. Az árbevétel szempontjából ez már nem egészen így van, a szerszámgép üzletág ugyanis hagyományosan erősebb. A 2014/15-ös üzleti év előzetes várakozásai szerint a Lézer divízió az összforgalom 25-30%-át fogja realizálni, a többi a szerszámgép divízióhoz kapcsolódik majd. Ez szinte minden piacon így oszlik meg.

Mi volt a piaci reakció az akvizícióra?

Egyelőre folyik a piaci visszajelzések begyűjtése és feldolgozása. A németországi anyavállalatnál példaértékűnek tartják az egyesülést, de legalább ilyen fontos a partnerek véleménye is. Én bízom benne, hogy minőségromlást nem fognak tapasztalni, legalább ilyen, ha nem magasabb szinten leszünk képesek kiszolgálni a partnerek igényeit.

Vettek át valamit a Lasersystems Kft.-től?

A Lasersystems szervezeti egysége szinte teljes egészében megmaradt azután is, hogy a TRUMPF Hungary Kft. divíziójává vált, azzal a különbséggel, hogy a pénzügyi-gazdasági, illetve logisztikai folyamatokat egységesítettük. A szerviz és az értékesítés megmaradt a korábbi formájában. Az informatikai infrastruktúrát nem lehetett a korábbi formában fenntartani, mert a TRUMPF rendelkezik bizonyos szabványokkal ezen a téren. A szerszámgép divízió hagyományosan a magyarországi lemezmegmunkáló piacot szolgálja ki, míg a lézer divízió inkább az autóiparra, autóipari beszállítókra koncentrál. Vannak közös ügyfelek, de ők csak a teljes ügyfélkör 5-10%-át teszik ki.

A két divízió nem versenyez az ügyfelekért?

Ez nem lehetséges, mert különböző termékekről, más alkalmazásokról van szó. A lézer divízió jelölő- és hegesztőlézereket, 3D lézervágó és -hegesztő gépeket forgalmaz, a szerszámgép divízió stancológépekkel, síkágyas 2D lézervágógépekkel, élhajlító gépekkel és lézer-stanc kombi gépekkel foglalkozik. A két divízió tehát semmilyen szinten nem konkurál, sőt a meglévő szinergiákat igyekszünk kihasználni, tehát ha projektekről szerzünk tudomást, akkor azt igyekszünk a képviseleten belül minden érintett tudomására hozni.Hogyan alakultak az értékesítési számok?

A TRUMPF csoportnál az ületi év július 1-jén kezdődött. Tavasszal készítettük el az üzleti tervünket, amelyben már az lézer divízió is szerepelt. A korábbi adatokat alapul véve szolid növekedéssel számoltunk mindkét divízió esetében. Kissé megnehezítette a tervezést, hogy még a TRUMPF Hungary Kft. sem volt túl egy teljes üzleti éven, és a Lasersystems Kft. akvizíciója sem zárult akkor még le. Az első negyedév adatai alapján a 2014/15-ös üzleti évet nagyon jól kezdtük, bízunk benne, hogy ez a trend folytatódni fog.

A többi TRUMPF képviselet felvásárlása is a célok között szerepel?

Egyelőre nem. A TRUMPF csoportnak a szerszámgép és a lézertechnikai üzletágakon kívül még elektromos kisgép és orvostechnikai üzletága van. Korábban mindegyik üzletág saját képviselettel rendelkezett Magyarországon, mostanra csak az utóbbi két termékcsoportot forgalmazzák önállóan. Az elektromos kisgépek terén létezik együttműködés, de ennél többről nincs szó, az orvostechnika területe (műtőasztalok és -berendezések) pedig egy teljesen más műfaj. A közép-európai TRUMPF leányvállalatokkal van szorosabb kapcsolatunk, amennyire tudom, ezeken a piacokon is létezik egy hasonló megosztás.

A távol-keleti versenytársak előretörése hogyan érinti a céget? A TRUMPF is a közelmúltban vásárolt fel egy kínai versenytársat.

Most a Jiangsu Jinfangyuan CNC Machine Company Ltd. (JFY) 2013-ben történt megvásárlásáról beszélünk, ami egy középkategóriás lemezmegmunkáló gépeket gyártó és forgalmazó cég. A felvásárlás után saját márkanév alatt és saját gyártóbázissal tovább folyik a termelés és értékesítés, de továbbra is elsősorban Kína irányába, nincs szó arról, hogy Európából Kínába telepítenék a gyártást. A TRUMPF gépek hagyományosan a magasabb árkategóriába tartoznak, így a kínai piacon behatároltak az értékesítési lehetőségek. Egy bevezetett márka felvásárlása azonban sokat erősíthet a pozíciónkon az adott piacon.

Én inkább a magyar piacot és a magyar piaci fejlődést ismerem, és úgy gondolom, hogy van kereslet a minőségi, termelékeny gépekre, amelyekhez megfelelő műszaki támogatás is kapcsolódik. A lemezfeldolgozásban érdekelt cégek csak akkor maradhatnak versenyképesek, ha a termelési költségeiket kordában tudják tartani, ez pedig csak termelékeny berendezésekkel lehetséges.

A pályázatok kiírásának elhúzódása hogyan érinti a céget?

A 2013/14-es üzleti évet terv szerint zártuk. Azt érzékeltük 2014 első felében, hogy a pályázatos gépbeszerzések nagyon visszaszorultak és májustól-júniustól fokozott várakozás volt tapasztalható a pályázatok iránt. Amennyire mi tudjuk, ezek kiírása küszöbön áll, rengeteg pályázatos ajánlatot dolgoztunk ki, a partnereink és saját magunk is rajtra készen állunk. Elég sok gépet értékesítünk a pályázatok kapcsán, de vannak más pénzügyi lehetőségek is, ezért a gazdálkodásunkat nem borítja fel ezek hiánya. A pályázatok kapcsán azonban meg kellene fontolni, hogy a közösség pénzéből némi piacvédelmet is megvalósítsunk-e, vagyis EU-pályázatokból csak az EU-ban gyártott szerszámgépet lehessen vásárolni. Hosszabb távon azonban úgyis az ügyféligények szabják meg, hogy melyik gépgyártó mennyire lesz sikeres.
 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek