Stabil növekedés a kedvezőtlen piaci légkör ellenére

Második negyedéves eredményeiről számolt be az ABB csoport

2012. július 30., hétfő, 08:43

Címkék: ABB üzleti eredmény

A megrendelések és az árbevétel növekedéséről számolt be az ABB cégcsoport 2012 második negyedévére vonatkozóan. A növekedés – a rövid távú makrogazdasági ingadozások ellenére –, annak köszönhető, hogy a vásárlók szinte minden régióban indítottak beruházásokat az energiahálózat újítása és az ipari termelékenység fejlesztése érdekében.

A megrendelések* 9 százalékkal (akvizíció nélkül: 6 százalék**) 10,1 milliárd amerikai dollárra nőttek, míg az árbevétel 6 százalékkal (akvizíció nélkül: 3 százalék) 9,7 milliárd dollárra emelkedett. A közüzemi ügyfelek folytatták beruházásaikat az átviteli hálózatok kiépítésénél, az ipari megrendelők – különösen az olaj- és gázipari szektorból – pedig többet fordították a teljesítmény biztosítására és a termelékenység fejlesztésére.

Az EBITDA (üzemi eredmény) elérte a 1,5 milliárd dollárt, mely 5 százalékos csökkenést (akvizíció nélkül -9 százalékost) jelent 2011 azonos negyedévéhez képest. Az EBITDA haszonkulcsa 15,1 százalék volt, szemben az előző évi 16 százalékos eredménnyel. A körülbelül 280 millió dollár értékű költségmegtakarítás ellensúlyozta az alacsonyabb árakat és a projekt haszonkulcs eltéréseket, miközben az értékesítés és k+f területen való beruházások növekedése emelkedést eredményezett a mutatókban. A kedvezőtlen üzleti légkör szintén hatással volt az EBITDA haszonkulcsára, mialatt jelentős különbségek mutatkoztak a devizaárfolyamok rátáiban 2011 második negyedévéhez képest, melynek köszönhetően az amerikai dollár alapon jelentett árbevétel nagysága hozzávetőleg 600 millióval, az EBITDA pedig hozzávetőleg 100 millióval csökkent.


A működési cash flow hozzávetőleg 300 millió dollárral volt kevesebb a tavalyi év második negyedéves időszakához képest. A teljes divíziós cash flow 40 millió dollárral növekedett. A vállalatcsoport cash flow-ja az alacsonyabb jövőbeni pénzmozgásokat tükrözi, mellyel a vállalat a nem kívánt változásokból adódó kockázatokat igyekszik mérsékelni, mint például az amerikai dollár erősödését. Az adózott eredmény 656 millió dollárra bővül, beleszámítva a megerősödött amerikai dollár okozta negatív hatásokat és a tranzakcióval, valamint amortizációval járó hozzávetőleg 100 millió dolláros költséget, amely az amerikai, kisfeszültségű termékgyártó Thomas & Betts idén május 16-án lezárult akvizíciójából következett. – A fenti eredményekből tisztán látszik, hogy a kiegyensúlyozott üzleti stratégiánk és regionális jelenlétünk, a költséghatékony működéssel kombinálva lehetővé teszi, hogy tartósan eredményesek legyünk, még egy kedvezőtlen légkörű piacon is – mondta Joe Hogan, az ABB vezérigazgatója Hozzátette: elégedettek, mert az első negyedévhez képest fejlődött működésük nyereségessége. A makrogazdasági kilátások továbbra is bizonytalanok, de Kína pozitív példája, az amerikai piac folyamatos erősítése, és rugalmas európai működésük sokkal jobban megerősíti az ABB-t a rövid távú kilátásokat illetően, mint három hónappal ezelőtt.

*A vezetőség által megállapított megrendelések és árbevételek a helyi valutaárfolyamok függvényében értelmezendőek.
**Az „akvizíció nélküli” változások nem tartalmazzák a Thomas & Betts május közepén lezárult akvizícióját

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek