Saját lézerlaborban tanulhatnak a hallgatók

Ipari lézerlaboratóriumot avatott a tatabányai főiskola

2014. február 07., péntek, 13:49

Címkék: Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Kft. Edutus Főiskola felsőoktatás lézertechnológia Tatabánya

Lézertechnika oktatására, kutatás-fejlesztésre és kisszériás gyártásra alkalmas lézerlaboratóriumot avatott február 7-én, pénteken a tatabányai Edutus Főiskola.

 
A beruházás során a Térségi Integrált Szakképző Központban (TISZK) két lézerberendezést és megmunkálócellát telepítettek, majd a főiskolán négy oktató- és mérőszobát alakítanak ki - ismertette az átadáson a főiskola műszaki intézetének vezetője. Valenta László elmondta, a környező országokat tekintve is egyedülálló létesítmény beruházási összege meghaladja a 950 millió forintot, amely két pályázat eredményeként állt rendelkezésre. A főiskola a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-nek, a magyar lézertechnológiai egyik meghatározó szereplőjének szakmai támogatásával pályázott.
 
Lézervágó gép az Edutus Főiskola számára 600 millió forintos beruházással létrehozott
lézerlabor ünnepélyes átadásán
 
A TISZK-ben elhelyezett létesítményben egy 400 millió forint értékű, 4000 watt teljesítményű lézer van, amely nagy sebességgel és nagyon magas precizitással képes vágni, valamint egy kisebb lézer és a hozzá tartozó robot. Ez a berendezés szabadabban mozog, ezért bonyolultabb felületek megmunkálására alkalmas, és lehetővé teszi a legnehezebb programozási feladatok gyakorlását. A főiskola épületében befejezéséhez közeledik négy mérő- és oktatószoba kialakítása, ahol gyártástechnológiai, automatizálási és robottechnikai, valamint számítógépes tervező-modellező és méréstechnikai ismereteket sajátíthatnak el a hallgatók. Skultéty Tamás, a Bay Zoltán nonprofit kft. ügyvezető igazgatója elmondta, Magyarországon 500 ipari lézer működik, lézertechnológiai képzés viszont eddig sehol nem volt. Az Edutus Főiskolán 2012-ben indult el mechatronikai mérnök alapszak lézertechnikai szakiránnyal. A lézer kutatási feladatokra is alkalmas, egy induló, sokmilliós kutatási projektet is kiszolgál, amely az Edutus Főiskola, a győri Széchenyi István Egyetem és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. együttműködésével zajlik.
 
(MTI)
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek