Növekedett az export is

Elemzők: a kedvező ipari teljesítmény tükröződik az exportban is

2015. január 09., péntek, 17:02

Címkék: export ipari termelés KSH

A kedvező ipari teljesítmény tükröződik a tavaly novemberi exporttöbbletben is az MTI által pénteken megkérdezett elemzők szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint novemberben az export euróban számított értéke 3,2, az importé 2,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a kereskedelmi mérleg 832 millió eurós többlete 76 millióval volt több, mint egy évvel korábban.

Balatoni András, az ING vezető elemzője rámutatott, hogy a külkereskedelem teljesítményében erősen megjelenik a kedvező novemberi ipari termelési adat. Az is látszik, hogy az ipar erősen rángatja a kivitelt, amely a rosszabb októberi hónapban megbicsaklott - mondta. Összegzése szerint az ipari bizonytalanság, változékonyság egyre inkább tükröződik az exportban is.

Kiemelte: a kedvező adatot az ipar mellett segítette cserearány hatása, a gyenge forint és a kőolaj világpiaci árának drasztikus zuhanása. Ezek a hatások decemberben és januárban fel fognak erősödni, és tovább javítják a külkereskedelmi mérleg egyenlegét. Véleménye szerint a szezonalitás decemberben is meglesz a korábbi évekhez hasonlóan, azaz a tavalyi év végére visszaeshetett az export.

Ezzel együtt az ING vezető elemzője szerint 2014-ben az előző évhez hasonlóan 6,5 milliárd eurós lehet a mérlegtöbblet. Az idén az olaj árának a zuhanása és a forint leértékelődése azonban ellensúlyozhatja az import növekedését - mondta.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője úgy véli, hogy a tavaly novemberi exporttöbblet az autóiparban beindult többletkapacitásnak köszönhető. Kifejtette: a második félév adatai rávilágítottak arra, hogy az ipari termelés alakulását a külkereskedelmi egyenleg, az export teljesítményén keresztül leköveti.

Az elemző arra számít, hogy az erőteljes külkereskedelmi többlet az idén is megmarad, de kicsit zsugorodni fog, főleg azért, mert a lakossági fogyasztás további emelkedése várható, ezáltal pedig az import gyorsabb ütemben bővül majd, mint az export. Hozzátette: az üzemanyagárak csökkenése már az elmúlt egy-két hónapban felerősítette a kiskereskedelem forgalom növekedésének gyorsulását.

Az olcsóbb nyersanyagár az élelmiszer- és egyéb termékek árára is hatással lehet, megeshet, hogy a fogyasztói árak lassabb ütemben fognak emelkedni idén tovább ösztönözve a háztartások fogyasztását.

(MTI)

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek