Megvan a megszakító a HVDC technológiához (videóval)

2012. december 05., szerda, 11:15

Címkék: ABB félvezetők hvdc technoilógia megszakító

Az ABB kifejlesztette a világ első megszakítóját a nagyfeszültségű egyenáramú (HVDC) technológiához.

Több évnyi kutatást követően az ABB kifejlesztette a világ első megszakítóját a nagyfeszültségű egyenáramú (HVDC) technológiához. Az új megoldás egyesíti a nagyon gyors mechanikát és a teljesítményelektronikát, és a tervezők szerint  képes lesz egy nagy erőmű kimenő teljesítményével egyenértékű villamosenergia-áramlás „megszakítására” 5 milliszekundumon belül, vagyis az emberi szem pislogásánál harmincszor rövidebb idő alatt.


A DC hálózatok javítani fogják a már létező AC (váltakozó áramú) hálózatok megbízhatóságát és kapacitását is. Az ABB tárgyalásokat folytat energia- és közműszolgáltatókkal, hogy kísérleti projekteket találjanak az új fejlesztéshez.


- Az ABB új fejezetet írt az elektrotechnika történetében – mondta Joe Hogan, az ABB CEO-ja. „Ez a történelmi áttörés fogja lehetővé tenni a jövő hálózatának megépítését. Az Overlay DC hálózatok képesek lesznek összeköttetést teremteni országok és kontinensek között, és kiegyensúlyozzák a terheléseket, valamint megerősítik a létező AC átviteli hálózatokat.”


A Hybrid HVDC megszakító fejlesztése az ABB egyik kiemelt kutatási projektje, amelynek K+F tevékenységeibe évi 1 milliárd USD-t fektet a cég. Az ABB széleskörű portfoliója és a teljesítmény félvezetők, átalakítók, nagyfeszültségű kábelek (a HVDC rendszerek kulcselemeinek) házon belüli gyártási kapacitásának egyedi kombinációja, megkülönböztető előnnyel bírt az új fejlesztés tekintetében.

A hibrid HVDC megszakító műküdése:

 


HVDC technológiára van szükség ahhoz, hogy megkönnyítsék a vízerőművekben termelt villamos energia nagytávolságú továbbítását, a tengeri szélenergia integrálását, az előretekintő napenergia projektek fejlesztését, és a különböző energiahálózatok összeköttetését. Az ABB úttörőként fejlesztette ki a HVDC technológiát majdnem 60 évvel ezelőtt és számos innovációjával és fejlesztésével továbbra is technológiai, valamint piaci vezetőnek számít a területen. Több mint 70 HVDC projektjével az ABB telepítette a világszerte megtalálható összes ilyen rendszernek körülbelül a felét, amelyek kapacitása több mint 60.000 megawatt (MW).

 

A HVDC története:

 


A HVDC technológia telepítése a pont-pont összeköttetések növekvő számához vezetett a világ különböző részein. A következő logikus lépés a vonalak csatlakoztatása és a hálózat optimalizálása. Az ABB már dolgozik a multi-terminál rendszerek kiépítésén és legújabb DC megszakító fejlesztése egy jelentős lépés a HVDC hálózatok fejlődésében. Az új hibrid megszakító fejlesztésével párhuzamosan, az ABB HVDC hálózat szimuláló központjában különböző megoldásokat dolgoznak ki a jövőbeni DC overlay hálózatok működtetésére.

Techmonitor

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek