Meglepetések helyett

Gondos szerszámkiválasztással és –bevizsgálással javulnak az eredmények

2012. november 12., hétfő, 15:56

Címkék: auto forgácsolás ipar Linamar Hungary Zrt. szerszám

Írásunkban egy forgácsolási feladatok széles körét végző autóipari beszállító, a Linamar Hungary Zrt. példáján mutatjuk be, miként lehet a hatékonyságot fokozni, egyben a költségeket csökkenteni a használt forgácsolószerszámok körültekintő kiválasztásával és bevezetésével.

– LP divíziónk (LPD - Linamar Products Division) autóipari alkatrészek forgácsolásával és szerelésével foglalkozik. Többnyire kovácsolt és öntött előgyártmányokból dolgozik, de köracél és alumínium alkatrészeket is megmunkálnak, ami éves szinten több millió alkatrészt jelent. Az alkatrészek jellegét tekintve váltók, PTU (power transfer unit, kihajtás), RDU (rear-wheel drive unit, hátsókerék-meghajtó egység), kormányművek, differenciálművek, illetve benzinpumpák alkatrészeit gyártják. Ezek lehetnek tárcsák, tengelyek, tartóbakok, kormányoszlopok, különböző házak – mutatta be a területet Csizmadia Péter, a divízió vezető munkatársa.

Vákuumpumpa szerelt egység

Benzinpumpa alkatrész

Hidraulika szeleptömb

 

Technológiák és gépek

Az alkalmazott technológiák palettája igen széles. Forgácsolási feladatok elvégzésére CNC eszterga- és megmunkálóközpontokat használnak, amelyek képesek a vevők által követelményként támasztott szűk tűrések, pontos alkatrészek legyártására. A géppark egy része koreai gyártmányú Doosan esztergákból és megmunkálóközpontokból áll. Emellett dolgoznak Okuma, Mazak, Tornos, Gildemeister gépekkel is. A cég esztergái az egyszerű egyrevolveres szegnyerges változattól a bonyolultabb ellenorsós, két revolverfejes, {{y}} tengelyes esztergákig terjedő széles skálán mozognak. A megmunkálóközpontok főként 400-as méretű horizontális és vertikális palettacserélős négytengelyes gépek, de nagyobb, 500-as, valamint öttengelyes gépek is előfordulnak a gyártóhelyeken. A technológiák kidolgozásánál a Linamar szakemberei mindig törekednek az optimális, az alkatrészekhez legjobban illeszkedő gép kiválasztására. Gépeik beszerzésénél fő szempont a megbízhatóság, a pontosság, a jó szervizháttér és természetesen az ár-érték arány.

 

Mi befolyásolhatja az élettartamot?

– A szerszámkiválasztás során több tényezőt is figyelembe kell venni. Ilyen faktor például a megmunkálás jellege (nagyolás, simítás), a megmunkált anyag minősége, a várható igénybevétel (folyamatos vagy megszakított felület), a megfogás módja, a megfogás stabilitása, a gép állapota vagy a hűtés minősége. A katalógusban szereplő ajánlások általában egy tesztlabor eredményein alapulnak. Előfordulhat az az eset, hogy az ipari körülmények között tesztelt szerszám élettartama jelentősen eltér a katalógusban közölt értéktől. Ez lehet negatív vagy pozitív különbözőség is. Itt feltehetően valamelyik említett tényező befolyásolja az eredményt. Ha ezek közül a tényezők közül bármelyiket számításon kívül hagyjuk, akkor a gyártás során kellemetlen meglepetésekben lehet részünk – mondta Csizmadia Péter.

Előmunkált fogaskoszorúk

Kapcsolótárcsák

Például a megfogás gyengesége rezgéseket idéz elő, aminek a következménye lehet a keményebb alapanyagú szerszámok élein tapasztalt kipattogzás, esetleg éllepattanás. Így akár egy-két darab után is tönkremehet a szerszám. A hűtés a folyamatos forgácsolás alatt általában már egyenletes, arra viszont figyelmet kell fordítani, hogy az él anyagba lépésekor már legyen megfelelő mennyiségű és minőségű hűtőközeg a forgácsolási zónában. Előfordulhat, hogy a hűtővízszivattyú csak pár másodperces késéssel juttatja el az emulziót a forgácsolás helyére. Ilyenkor a szerszám már dolgozik, és fel is hevül. A hirtelen rázúduló folyadék nagy sebességgel visszahűti a szerszámot, és így hősokkot okoz. Ennek viszont a szerszám károsodása lesz a következménye. Apró mikrorepedések keletkeznek az élen, ami jelentősen csökkenti az élettartamot. Ugyancsak nagyban befolyásolja az élettartamot a hűtőfolyadék idegenolaj-tartalma. A hidraulika- és szánkenő olajokat nem a magas hőmérsékletek elviselésére tervezték, ha ez az olaj a forgácsoláskor jelen van, akkor ráég a szerszám élére, és ezzel rontja a bevonat előnyös tulajdonságait.

 

Amire kevéssé gondolunk

Jelentős eltérések lehetnek az egyes alapanyag-szállítások között is. Főleg öntvényeknél és kovácsdaraboknál fordulhat elő, hogy a nem megfelelő feszültségcsökkentés hátrányosan befolyásolja a forgácsolószerszámok élettartamát. A megfelelő paraméter beállítása és megtartása szintén felettébb fontos. – Gyakori probléma, hogy méretvagy felületi minőségi probléma esetén visszavesszük a forgácsolósebességet és az előtolást. Ezzel kikerül a szerszám abból a paraméterzónából, ahol igazán jól tud dolgozni. Ez pedig magával hozhatja a forgácskeresztmetszet csökkenését (a szerszám gyakorlatilag csak egy helyben dolgozik, kopik). Gyakori probléma az is, hogy megmunkálóközpontok esetében a szerszámbehúzó erő nem megfelelő. Ennek következménye, hogy a nagynyomású hűtőfolyadék kimozdíthatja a szerszámot a megfogókúpból. Ez igen kis mértékű és sokszor nem észrevehető, de mindenképp az élettartamot rontó rezgést kelt – hívta fel a figyelmet a LPD vezető munkatársa. Új szerszám bevezetésénél a Linamarnál a saját tapasztalatokra, valamint a szerszámbeszállítók tapasztalataira támaszkodnak. A bevezetés feltétele a sikeres teszt. Egy műveleten belül törekszenek arra, hogy a felhasznált szerszámok élettartama hasonló legyen. Ez azért fontos, mert tömeggyártásban nincs arra lehetőség, hogy néhány darabonként megállítsuk a gyártást, és a szerszámokat egyesével cseréljük.

Automata váltó komplett differenciálmű

         Előmunkált váltó főtengely                          Lézerhegesztett közös nyomócső dízelmotorho

 

Az óvatos bevezetést teszt előzi meg

Az új szerszám bevezetését megelőző kötelező tesztelés előtt számos pontot kell tisztázni. A Linamarnál minden esetben a műszaki igazgató által jóváhagyott előkalkuláció szükséges. Az előkalkuláció egy elsődleges dokumentum, amelyben megbecsülik a várható megtakarításokat, előnyöket. A teszt mindig veszteség, ezért már a tesztfázisban is csak az ígéretes szerszámokkal célszerű foglalkozni. – A teszt előtt döntés születik a teszt szükségességéről és elsődleges céljáról. Mi a célunk? Költségcsökkentés? Termelékenységnövelés? Stabilabb technológia? Kevesebb selejt? Egyáltalán, van értelme a szerszámcserének (kifutó termék, magas készlet a szerszámraktárban stb.)? A várható megtakarítás mértékének összesen legalább 15 százaléknak kell lennie, amelyből a szerszámköltség-megtakarítás minimum 10 százalékos részarányt képviseljen: ez az általunk alkalmazott ökölszabály – jegyezte meg Csizmadia Péter.

Generátortartó bak

 

Kapcsolótárcsa                                                Levegőszívócsonk

A Linamarnál teszt időpontját egyeztetni kell, és a beszállítónak a teszten jelen kell lennie. Ez nagyon fontos, hiszen az előbbiek szerint a teszt mindig veszteség, ha pedig kétszer kell elvégezni, mert nem volt megfelelő a felügyelet, és nincsenek meg a megfelelő adatok, akkor ez a veszteség kétszer jelentkezik. A próbák végeztével el kell készíteni a végleges kalkulációt. A teszteredmények alapján a pontosított adatokból lehet meghozni a pozitív vagy negatív döntést a bevezetésre vonatkozóan. Ha a bevezetés mellett születik döntés, akkor egy hosszú távú tesztet kezdenek meg, hogy 100 százalékosan megbizonyosodjanak a szerszám képességeiről, megbízhatóságáról. Ha több gépen ugyanaz a művelet folyik, akkor először csak egy gépen vezetik be az új szerszámot. Ha valami gond lenne, akkor még nem késő visszatérni az eredetihez, valamint a régi szerszám is kifuttatható.

 

Megtakarítás több forrásból

Darabra eső szerszámköltség csökkentése Fontos, hogy ne a szerszám árára fókuszáljunk, hanem mindig a darabra eső szerszámköltség a fontos. Gyakori probléma, hogy ezt a szabályt nem tartják szem előtt. Szerszámcsere gyakoriságból adódó termelékenységnövekedés

Fontos lehet a nagy ötvözőtartalmú anyagok megmunkálása során, mint például a turbóházaknál. Itt az éltartamok sokkal kisebbek, mint a hagyományos acélok vagy öntöttvasak esetén.

 

Paraméteroptimalizálásból adódó termelékenységnövekedés

Vannak esetek, amikor a sor átbocsátó képességének növelése érdekében csökkenteni kell a megmunkálási időt a szűk keresztmetszeten. Minden negyedévben elkészül egy Top 10-es szerszámlista. Ez tartalmazza azokat a szerszámokat, amelyekre a legtöbbet költötték a vállalatnál az adott negyedévben. A beszállító, amelynek szerszáma szerepel a listán, tájékoztatást kap erről. Ha nem születik megoldás a problémára, akkor ezt a szerszámot publikussá teszik más beszállítók felé is, és megkezdik a beszállítók megversenyeztetését.

 

peter.csizmadia@linamar.com

www.linamar.hu

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek