Magyar fejlesztésű, Debrecenben gyártott autóbuszt mutattak be Budapesten

Mercedes-Benz REFORM 501 LE néven magyar fejlesztésű, elővárosi autóbuszt mutatott be december 11-én az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. Budapesten.

2018. december 11., kedd, 15:29

Címkék: busz buszgyártás debrecen gépjármű gépjárműipar Mercedes-Benz MOL Group

A 12 típusból álló termékcsalád újabb tagjának a leleplezése mellett bejelentették, hogy az ITK Holding Zrt. és annak leányvállalata bővítette együttműködését a Mercedes-Benz Transporter divíziójával is. Ennek alapján a cégcsoport elkezdi a Sprinter és a kishaszonjárművek alapjaira történő fejlesztéseket és azok gyártását, így a későbbiekben a kisebb járműkategóriákban is a hazai autóbuszgyártás meghatározó szereplője lesz. Továbbá az ITK Holding leányvállalata szerződést kötött a Debreceni Vagyonkezelő Zrt-vel és a Civis Ház Zrt-vel a cégcsoport jövőbeni fejlesztéseihez szükséges 200.000 négyzetméteres ingatlan megvásárlásáról, valamint Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere és Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója szándéknyilatkozatot írt alá a cégcsoport jövőbeli fejlesztéseivel kapcsolatos stratégiai együttműködésről.

Megújulás előtt áll a hazai autóbuszpiac, a következő években ugyanis jelentős számú új gépjárműnek kell megjelennie a közutakon ahhoz, hogy a buszállomány 14,11 év feletti átlagéletkora fiatalodjon. Ehhez nagymértékben hozzájárulhat az ITK Cégcsoport, mivel széleskörű együttműködést tudott kialakítani a Daimler Buses, valamint annak nemzetközi és hazai leányvállalataival, továbbá a kishaszonjárművek területén a Mercedes-Benz Transporter divíziójával.

Megérkezett az ITK Cégcsoport low entry család újabb modellje, a REFORM 501 LE

December 11-én ünnepélyes keretek között mutatták be Budapesten a 12.490 milliméteres, 2 ajtós, alacsonypadló-belépésű (low entry) Mercedes-Benz REFORM 501 LE elővárosi buszt, amely megfelel a legmagasabb környezetvédelmi és emissziós normáknak. Az autóbusz 260 kW maximális teljesítményű EURO6-os dízelmotorral és 6+1 fokozatú automataváltóval szerelt. Az alváz műszaki kialakítása tartalmazza a Mercedes-Benz autóbuszain megszokott járműbiztonsági és menetstabilizációs rendszereket, valamint az ITK Csoport által fejlesztett távoli fedélzeti diagnosztikai és kontrolleszközöket, amelyek üzemelési, működési adatokat szolgáltatva teszik lehetővé a járművek távoli ellenőrzését.

További járműkategóriákban gyárthat buszt az ITK Cégcsoport

„A vállalat tervei alapján 2019-ben további járműfejlesztések valósulnak meg azokban az autóbusz kategóriában, amelyek megfelelnek a mai kor követelményeinek és elvárásainak. Így az ITK Cégcsoport tagja, az Inter Traction Electrics Kft. például elkezdi a Mercedes-Benz Transporter divízió termékeivel kapcsolatos fejlesztéseket és gyártást. Cégcsoportunk az értékalapú emberközpontúságra törekszik minden fejlesztése terén, különösen a fenntartható mobilitás megvalósulása érdekében” – mondta el Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Kossa György az eseményen arról is beszámolt, hogy a tavalyi évben átadott Oktatási, Fejlesztési Központ és Kísérleti Üzem – amely nemcsak az autóbuszok gyártásának helyszíne, hanem biztosítja a járműgyártással kapcsolatos duális képzés feltételeit, valamint a termék és gyártástechnológiai fejlesztésekhez fűződő kutatás-fejlesztési tevékenységet is ellát – már magas színvonalon képezi a jövő szakembereit és mérnökeit, ezzel is hozzájárulva a magyar műszaki hagyományokra épülő hazai buszgyártás további fejlődéséhez.

„Immár növekedésnek indult az autóbuszcsalád. A ma bemutatott helyközi/elővárosi autóbusz helyi gyártó által kínál ideális megoldást a regionális közlekedési feladatok ellátására. Meggyőződésünk, hogy partnerünkkel, az ITK Holdinggal elkezdett együttműködésünk valóságos sikertörténet lesz, Magyarországon számunkra új üzleti modellel, az alvázszállításokkal. Feltételezzük, hogy ezek a nagyon magas magyar hozzáadott értékkel rendelkező járművek megtalálják helyüket a magyarországi autóbuszgyártó piaci szegmensben” – mondta el Günther Kopács, az EvoBus GmbH közép-európai térség értékesítési igazgatója.

Ingatlan beruházásról is döntött az ITK Cégcsoport

Az új autóbusz bemutatója mellett az ITK Holding Zrt. leányvállalata szerződést kötött a Debreceni Vagyonkezelő Zrt-vel és a Civis Ház Zrt-vel a cégcsoport jövőbeni fejlesztéseihez szükséges 200.000 négyzetméteres ingatlan megvásárlásáról, valamint Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere és Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója szándéknyilatkozatot írt alá a cégcsoport jövőbeli fejlesztéseivel kapcsolatos stratégiai együttműködésről.

„Debrecen fejlődésének alapja az erős gazdaság, amely megteremti a lehetőséget arra, hogy közlekedési, oktatási, turisztikai és kulturális központja is legyen a régiónak. Ennek a gazdaságnak erős bástyája lehet a ITK Holding Zrt. és a buszgyártás. A cég nemcsak munkahelyeket teremt, hanem – együttműködve a Debreceni Egyetemmel és a Debreceni Szakképzési Centrummal – a város oktatási rendszerének is támogatója, fejlődésének elősegítője” – fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere.

„A Mercedes-Benz Hungária Kft. és az ITK Holding együttműködése jó példa arra, hogy miként tud hatékonyan együtt dolgozni egy világvállalat és egy magyar vállalkozás. A Mercedes-Benz Sprinter alváza és az ITK professzionális felépítménygyártói tevékenysége együtt egyedi, különleges piaci igényeket is maradéktalanul ki tud elégíteni. Hangsúlyozom, mindez Magyarországon eredményez hozzáadott értékteremtést” - mondta el Jörg Schmidt, a Mercedes-Benz Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

„Kétezerharmincas stratégiánkban megfogalmaztuk, hogy a jövőben nagy fókuszt helyezünk a mobilitási és közösségi szolgáltatásokra. Célunk, hogy kiváló minőségű és komplex szolgáltatásainkkal gyors és kényelmes megoldásokat nyújtsunk az úton lévőknek, és ezzel hozzájáruljunk hazánk és a régió fejlődéséhez, városaink modernizálásához. Ennek egyik első lépése volt a MOL Limo, de beléptünk a közösségi buszközlekedés piacára is, hiszen ez a terület központi szerepet tölt be és fog betölteni a jövőben is a mobilitási szolgáltatások között, ezért stratégiánknak is koncentrálnia kell erre a szegmensre is” - mondta Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek