Komplex adatokból tiszta információk

Smart Grid: komplex adatokból világos és felhasználható információt varázsol

2014. április 08., kedd, 10:46

Címkék: ABB energetika közműelemzés villamosenergia-ipar

A közműelemzések hasznos és lényegi információkkal látják el a mérnököket, akik a begyűjtött adatok hasznosításával megelőzhetik az áramszüneteket, különösképpen a villamoshálózatok katasztrofális összeomlását.

 
A villamosenergia-ipar rendkívül eszközigényes, és működését elöregedő infrastruktúra nehezíti. Mindeközben a továbbfejlesztett eszköz felügyelet és kommunikáció hatalmas adatmennyiséget eredményez. Ezeket hatékony eszközkezelő rendszerek dolgozzák fel azért, hogy valósidejű teljesítményelemzéseket készítsenek belőlük, amelyek segítségével a közműcégek megalapozott döntéseket hozhatnak e kritikus eszközeikkel kapcsolatban. A közműcégeknek manapság feszített üzemeltetési és rendszerirányítási költségvetéssel, elöregedő infrastruktúrával, valamint a dolgozói létszám csökkenésével kell megküzdeniük. Az eszközkezelő rendszer ötvözi a berendezés-specifikus üzemeltetési tapasztalatokat, a gyártási ismereteket, valamint a karbantartási és diagnosztikai tapasztalatokat az átfogó vállalatszintű információ technológiával, azzal a céllal, hogy növelje a hálózati eszközök megbízhatóságát és teljesítményét. 
 
 
Az eszközkezelési rendszer magába foglalja a szenzorokat és a megjelenítőket, a hálózat adataink begyűjtését és kezelését, piaci intelligencia funkciókat, amelyek elengedhetetlenek a terhelési trendek készítéséhez, a rendszer riasztások feldolgozásához és egy rendszerbe történő integrálás biztosításához, valamint az eszközállapot alapú karbantartás céljait szolgáló elemzés- és teljesítménymodelleket. Az utóbbi eleme különösen értékes funkciókkal bír a közműcégek számára, mivel a rutin jellegű beavatkozások rendszeres időszakonkénti végrehajtásával – függetlenül attól, hogy az adott eljárás végrehajtása egyáltalán szükséges volt-e – jellemzett korábbi időszakkal szemben, a rendszer segítségével a karbantartásokat az eszközök tényleges állapotának függvényében végezhetik el, figyelembe véve, hogy az adott eszköz mennyire tekinthető kulcsfontosságúnak a teljes rendszer szempontjából, továbbá képesek lesznek az üzemzavar kockázati szintjének a megbecsülésére is.                     .
A közműelemzések („közműanalitika”) állandó, hasznos és lényegi információkkal látja el a közművekben dolgozó mérnököket, akik ezek segítségével megelőzhetik az áramszüneteket, különösképpen a nagy villamos hálózatok katasztrofális összeomlását. A közműanalitika olyan eszközt kínál, amellyel mérni lehet a karbantartási gyakorlatok és a döntések hatásait, ill. biztosítani lehet a törvényi előírások betartását, így e tekintetben átvitt és szó szerinti értelemben is nagyon fontos szerepet töltenek be a közműcégek működésében. 
Az eszközkezelési rendszer az üzemeltetési és információ technológia (OT/IT) konvergenciájának a szintézisét jelenti, integrálja a meglévő megjelenítő infrastruktúrát és rendszereket az üzleti intelligenciával, ill. az üzemeltetési adatokat felhasználható, a cselekvéseket és döntéseket megalapozó információkká alakítja.     
 
Gary Rackliffe
www.abb.com
 
Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek