Készül a lézerközpont

2012. december 12., szerda, 11:03

Címkék: eu innováció kutatás lézerközpont nanotechnológia szeged

Nano- és biotechnológiai cégek érdeklődnek a Szegeden épülő lézerközpont iránt. Az építés első szakasza lezárult.

Befejeződött az Európai Unió tudományos nagyberuházásaként megvalósuló szegedi lézerközpont előkészítésének első fázisa, elkészült a nagy projekt benyújtásához szükséges valamennyi dokumentáció. A pályázat – a kiemelt projektekre vonatkozó eljárásrendnek megfelelően – a kormány jóváhagyása után, várhatóan 2013-ban januárjában kerülhet az Európai Bizottság elé.
A tervek szerint 47 milliárd forintos támogatással 2015 végére készülhet el a nagyberuházás első fázisa, amely a kutatóközpont kivitelezését és a lézertechnológia beépítését foglalja magában. 2016 elejétől elkezdődhetnek a kutatások, miközben folyik a projekt második, 14,3 milliárd forintos költségvetésű szakaszának megvalósítása.
A szegedi lézerközpontban lehet majd a legnagyobb intenzitással vizsgálni a fény és az anyag kölcsönhatását. A kutatási eredmények hasznosíthatók az anyag-, és élettudományok, gyógyszer- és műszaki fejlesztések terén. A fejlesztést végző ELI-HU Nonprofit Kft. Tájékoztatása szerint a cég több megkeresést is kapott jelenleg Magyarországon még nem jelenlévő nagy nano- és biotechnológiai cégektől, amelyek megtelepedhetnek a központ körül kialakítandó tudományos parkban vagy máshol Szegeden.


MTI

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

IT SPECIALIST CONNECTIVITY (F/M/X)

SAP KEY USER LOGISTICS (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FLEET AND MOBILITY (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek