Ipar 4.0 díjat nyert az Aventics Hungary Kft.

2018. május 26., szombat, 17:30

Címkék: Aventics Kft. díj eger ipar 4.0 pneumatika verseny

Újabb nívós elismerést nyert az Aventics Hungary Kft.: a Nemzetgazdasági Minisztérium által is támogatott „Év gyára 2017” versenyen a legfelkészültebb Ipar 4.0 gyár díjat érdemelte ki az egri vállalat.

Az Év gyára verseny részeként, a digitalizáció előretörésének köszönhetően 2017 végén első alkalommal hirdette meg a PPH Média a „Magyarország legfelkészültebb Ipar 4.0 gyára” pályázati kategóriát, amelyen a független szakmai zsűri az ipar több meghatározó vállalatát értékelte. A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával szervezett megméretésen az Aventics Hungary Kft. – a tavalyi „Év gyára 2016” díj után – ezúttal az újonnan létrehozott Ipar 4.0 kategóriában jeleskedett, és az e területen is kiemelkedő felkészültségének köszönhetően elnyerte a nagy jelenőséggel bíró elismerést.

A vállalat 2008-ban indult el a digitalizáció útján, mivel már akkor azt tapasztalták, hogy az a folyamatosan növekvő komplexitás, amely az egri üzemet jellemzi, hagyományos eszközökkel már nem kezelhető. Az Aventics Hungary Kft. 30 ezer alapanyagot és beszerzett alkatrészt használ fel a termék előállítási folyamataiban, amelyeket több mint 600 beszállítótól vásárolnak, és ebből több mint 20 ezer féle készterméket gyártanak. Az egyedi vevői igényeket is figyelembe véve pedig mindösszesen több mint 200 ezer féle termékváltozat létezik termékkínálatukban. Az a tény pedig különösen jól jellemzi a komplexitásukat, hogy a vevői megrendeléseik 92 százaléka 50 darab alatti rendelési mennyiséget takar.

"Az elmúlt tíz év során számos fejlesztést hajtottunk végre (például online termelés követési rendszer kialakítása berendezéseink hálózatba kötésével; robotizáció; papírmentes gyártási és adminisztrációs folyamatok és elektronikus eszkalációs rendszer bevezetése, stb.). Mindemellett kitartóan, lépésről lépésre haladunk előre. Mindig csak azokat a megoldásokat emeljük be folyamatainkba, amelyek megtérülése kézzel fogható hatékonyság javulással jár együtt és amelyek segítenek bennünket abban, hogy még jobban megfeleljünk a piaci kihívásoknak. A digitalizációhoz, automatizáláshoz kapcsolódó képességeinket, kompetenciáinkat igyekszünk házon belül kiépíteni, ezért közel három éve létrehoztunk egy automatizálási csoportot a mérnökségen belül" - mondta el Gödri István, az Aventics Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Gödri István azt is hozzátette, hogy vállalatuknál a gyártási folyamatok során az egyszerűbb, folyamatosan ismétlődő, monoton munkákat automatizálják vagy robotizálják, a felszabaduló emberi erőforrásokat pedig magasabb hozzáadott értékű feladatokra csoportosítják át. Az Ipar 4.0 megoldásoknak köszönhetően az elmúlt 10 év alatt 17-ről 7 napra rövidült az átfutási idő, gyorsult a zavarelhárítás, csökkent a reklamációk száma, emellett pedig javult a termelékenység és a hatékonyság, valamint 10 százalékkal a kiszállítási pontosság és 18-ról 54-re nőtt a gyártósorok száma, miközben a gyár dolgozóinak létszáma 290-ről 570-re gyarapodott.

A dinamikusan fejlődő hazai leányvállalat a tavalyi évét – a 2016-os évhez viszonyítva 15,6 százalékos növekedéssel – 20,8 milliárd forint nettóértékesítési árbevétellel zárta. Az elmúlt évben 4,4 millió darab késztermék készült az egri üzemben, amelyeket főként gépépítő vállalkozások vásároltak, gyártó- és szerelősorokba építve be azokat olyan iparágakban, mint az autóipar, nyomdatechnika, csomagolástechnika, élelmiszeripar, hajózási rendszerek és vezérlések, szállítási rendszerek, fémmegmunkálás vagy a textilipar. Emellett egyre erősödik az Aventics Hungary járműipari jelenléte is; a vasút és a hajózás számára gyártott termékek mellett a haszongépjármű-ipar számára is szállít pneumatikus egységeket, ez utóbbi a cég árbevételének 25 százalékát adja.

"Cégcsoportunk folyamatos termékfejlesztéseket hajt végre, hogy a digitalizáció minél inkább áthassa termékeinket. Vállalatunk olyan okos eszközöket fejleszt (Smart Pneumatics Monitor, Smart Pneumatic Grid), melyek egyszerűen integrálhatók a vevőinknél meglévő digitális környezetbe, köszönhetően a beépített intelligenciának és az ismert szabványoknak történő megfelelésnek.” – zárta gondolatait az ügyvezető igazgató.

Az Aventics Hungary Kft. tavaly a Modern Gyárak Éjszakája keretében is megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt, de vevőinek, beszállítóinak rendszeresen lehetőséget ad arra, hogy ellátogassanak az egri gyárba és tanulmányozhassák a cég Ipar 4.0 megoldásait, segítve őket abban, hogy azokból tanulva eredményesebbé tegyék saját vállalkozásukat.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek