Ilyen lesz az autók színe

A zöld reneszánsza a járműiparban

2013. augusztus 13., kedd, 07:26

Címkék: BASF bevonatok felülettechnika festék jármű lakk Mark Gutjahr trend zöld

Haladás és életerő jellemzi a legaktuálisabb szín-trendeket a gépjárművilágban. Ezt a kilátást igazolják a BASF „Making Headway“ gépjármű trendkollekciójának színárnyalatai is. „Új technológiák, új modellek, új mobilitási koncepciók – olyan értékváltás válik egyre nyilvánvalóbbá, melynek következményeként a zöld – a növekedés és az újrakezdés színeként – egyre inkább előtérbe kerül“ – magyarázza Mark Gutjahr, a BASF Design Europe vezetője.

A több mint egy évtizednyi „színtelen” időszakot követően, amikor is a fekete, az ezüst vagy a fehér, illetve legutóbb a barna szín volt jellemzően képviseltetve az utakon, a gépjárművilág egyre erőteljesebben mozdul el az élénk színek irányába.  

A zöld szín egyre inkább leveti az öko-imázst

Az, hogy éppen a zöld színtartomány nyer teret a jövőbeni gépjárműfestékek színkialakításában, az ökológiával való nyilvánvaló kapcsolaton és az érintetlen természet képén alapul. A legújabb zöld színárnyalatok, melyeket a következő három-négy évben autóink viselni fognak, tudatosan szakítanak az ökológiai imázzsal. Mark Gutjahr szerint a társadalmi értékváltozás kérdéseire adott válaszokat nem a „vissza a természetbe” romantikus víziójában találjuk meg, hanem intelligens megoldásokban és technológiákban. A zöld szín itt az olyan új értékeket hordozza, mint az egyszerűség, a felelősség, az individualitás, vagy akár a harmónia és az egyensúly, melyek egyre inkább beágyazódnak a társadalomba.

 

 

Színpompás járművilág közeleg

 

Globális trend – regionális színválasztás

Az individualitás kérdései globális kontextusban válnak egyre fontosabbá. A zöld szín megalapozza a rendkívül expresszív autófestékek trendjét, és erősíti a fejlesztést az erősebb színdifferenciálás irányában. A BASF globális tervezőcsapata kutatásai során határozott regionális különbségeket fedezett fel. Annak ellenére, hogy a zöld témának globális jelentősége van, mindez eltérő módon jelentkezik az európai, az ázsiai és az észak-amerikai régiókban.

Árnyalattan

A racionalitás és a minőség az a két jellemző, amely áthatja az európai design nyelvezetét, és amely kiegyensúlyozott, de egyben mégis erős színárnyalatokat hoz a színkínálatba. A sötétzöld és a smaragd színárnyalatok kifinomult struktúrákat és jól adagolt effektusokat mutatnak fel. A telített zöld színárnyalatokat arany kiemelésekkel nemesítik. Amíg az európai térségben új értékek után kutatnak, addig Ázsiában az olyan témák, mint a természet, a harmónia gyakorolnak erős befolyást erre a színárnyalati tartományra.

 

A zöld lesz az ász

 

Ott tehát finom, de mégis sokoldalú autófestékeket várnak el – így gondoskodnak az erőteljes pasztellszínek a nagyvárosi szürkeség színekkel történő ellensúlyozásáról.  Az észak-amerikai színválasztásra a tisztaság és a közvetlenség jellemző, ahol is a citrom árnyalataival készült zöldessárga színárnyalat egyre fontosabb szerepet játszik.  

„Elérkezett a színek ideje!”

A számtalan új zöld színárnyalat a gépjármű festékeknek több játékteret enged. Az olyan új effektuskategóriák és témák, mint például a domborlakkok és a matt lakkok, a jövőben még több lehetőséget kínálnak, de új követelményeket is fognak támasztani, mind technológiai, mind pedig kreatív alkotói értelemben. Gutjahr a komplexitásban lát új lehetőségeket: „Új eljárásokkal és pigmentekkel tudjuk alkalmazásba átültetni az olyan innovációkat, mint például a BASF „XSpark” új effektkategóriái.

 

Mark Gutjahr

 

Az effektpigmentek alkalmazása gondoskodik a rendkívüli csillogásról, amely tisztább, világosabb és intenzívebb hatású az eddigi összes effektnél. A csillogás fényben rendkívül jól érvényesül, ezáltal elegáns hatású anélkül, hogy tolakodó lenne.  „ Az XSpark-ban rendkívül nagy lehetőség rejlik", magyarázza a tervező pozitív jövőképét. „Elérkezett a színek ideje!“

A BASF Coatings (bevonatok) üzletágról

A Coatings üzletágon belül fejleszti, gyártja és értékesíti a viláűg egyik vezető vegyipari vállalata, a 110 ezer alkalmazottat foglalkozató BASF az innovatív jármű-, autójavító- és ipari lakkok, valamint épületfesték bevonati anyagok szortimentjét, amely a 2012-es évben a világon összesen csaknem 3,0 milliárd euró árbevételt ért el. A BASF világszerte jelen van a bevonatok üzletágában, erős a piaci helyzete Európában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint az ázsiai-csendes óceáni régióban. Az interneten a bevonatok üzletágáról még többet megtudhat a www.basf-coatings.de címen, és a vállalat magyar weboldalán.
 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek