Hat ország csap idén össze az Óbudai Egyetemen rendezett tésztahíd-építő világbajnokságon

2018. május 24., csütörtök, 08:04

Címkék: felsőoktatás hídépítő verseny óbudai egyetem RECCS tésztahídépítő világbajnokság verseny

Idén hat országból összesen nyolc csapat méri össze mérnöki tudását a RECCS Tésztahíd-építő Világbajnokságon, melyet május 24-én rendeznek az Óbudai Egyetemen. Immár nyolcadik alkalommal izgulhatunk a magyar csapatokért a versenyen, és van is miért, hiszen híd kategóriában a világcsúcsot hazánkat képviselve az Óbudai Egyetem Bánki Karának egyik csapata tartja. Több országból - például Romániából és Lettországból - is érkeznek visszatérő versenyzők, hogy ismét bemutassák mérnöki kreativitásukat, hogy pontos tervezéssel milyen hihetetlen terhelést bírhat ki egy 1 kilogramm tésztából készült híd.

Egy erős és szép tésztaszerkezet megtervezése és megépítése komoly mérnöki feladat. A sikeres szerepléshez összehangolt csapatmunkára, kitartásra, alapos kapcsolódó mérnöki ismeretekre és erős motivációra van szükség. Idén összesen hat ország - Bulgária, Litvánia, Lettország, Törökország, Románia és Magyarország – mérnökhallgatói vállalták, hogy állnak eme kihívások elé, és összemérik kreativitásukat az Óbudai Egyetem RECCS Tésztahíd-építő Világbajnokságán.

A feladat változatlan: a fiatal mérnökök legfeljebb 1 kilogramm tésztából épített 1 méter fesztávú hidakkal és tartószerkezetekkel szállhatnak versenybe, ezek teherbírását egy speciális eszközzel mérik addig terhelve a tésztahidakat, amíg össze nem reccsennek.

Többen rendszeres szereplői a világversenynek: Alireza Nazari például visszatérő versenyző, tavaly iráni színekben érkezett a Tat Makaron nevű csapattal, akkor tartó kategóriában rekorderként győzött. Ezúttal új csapattársakkal a törökországi Atatürk Egyetem színeiben indul. Ugyancsak visszatérő Lettországból a Bridge IT! csapat, akik tavaly tartó kategóriában negyedik helyet szereztek. Újra ringbe szállnak a Kolozsvári Műszaki Egyetem mérnök hallgatói is, ők tavaly híd kategóriában 3. és 5. helyezést értek el.

Magyarországot az Óbudai Egyetem három csapata is képviseli. Nagy lesz a nyomás rajtuk, hiszen a világbajnoki cím megvédése a tét. A világcsúcsot híd kategóriában ugyanis az Óbudai Egyetem Bánki Karának egyik csapata tartja 570,3 kilogramm teherbírással.

Az Óbudai Egyetem által szervezett, 2011-es első RECCS világbajnokság óta a versenyen eddig 17 ország vett részt, 143 csapattal. A csapatokban összesen 308 hallgató 186 tésztaszerkezetet épített, amelyek együttesen több mint 35 tonna terhelést bírtak el.

Az esemény sajtónyilvános, részvételi szándékukat kérjük, jelezzék a sajto@uni-obuda.hu email címen.

A részletes program a következő linken elérhető: http://reccs.uni-obuda.hu/hu/verseny-program

A versenyt online is követhetik az érdeklődők: https://www.youtube.com/user/uniobuda

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek