Gyengülő eladások a német szerszámgépiparban

A VDW felülvizsgálta a 2014-es termelési előrejelzését

2014. december 15., hétfő, 12:40

Címkék: előrejelzés export szerszámgépipar VDW

2014 harmadik negyedévében a német szerszámgépipar megrendelésállománya 8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakában mért értékhez képest. A hazai megrendelés 9, az export 7 százalékkal zsugorodott. Az év első három negyedévét összesítve a hazai megrendelésállomány 8 százalékkal növekedett, míg az export 3 százalékkal csökkent.

– Eddig nem a várakozásoknak megfelelően alakult az év – jelentette ki Dr. Wilfried Schäfer, a VDW (Német Szerszámgépgyártó Egyesület) ügyvezető igazgatója. Az erős első félévet követően a harmadik negyedévben a belföldi kereslet erősen visszaesett. A globális gazdasági fejlődés körüli növekvő bizonytalanság jelentősen visszavetette a német vállalkozások beruházási hajlandóságát és a helyzetet tovább súlyosbította az ukrán válság, az orosz üzleti kapcsolatok befagyása és a vártnál szerényebb kínai növekedés.

Dr. Wilfried Schäfer, a VDW (Német Szerszámgépgyártó Egyesület)  ügyvezető igazgatója

A megtorpanás külföldről is érezhető. Bár a szezonális hatásoktól megtisztított görbe immár több hónapja emelkedő trendet mutat, a várt erőteljes fellendülés még indult el, ami a havi adatokon is jól tükröződik. Az euróövezet a vártnál jobb eredményeket mutatott fel: immár négy hónapja tart az emelkedés, ami a harmadik negyedévben elérte a 12 százalékot. A kelet-európai országokban, különösen Lengyelországban, Magyarországon és Csehországban kiváló növekedési ütemet regisztrálhattak.

Ha az érintett technológiákra is vetünk egy pillantást, kiderül, hogy a formagyártás – a gyenge szeptembernek is köszönhetően – jelentősen alulteljesített. Általánosan kijelenthető, hogy a szegmens teljesítményét nagyértékben meghatározza a legnagyobb megrendelőnek számító autóipar ciklikus beszerzési politikája. A formagyártás 25-30 százalékkal képviselteti magát a teljes szerszámgépiparon belül.

Az első három negyedévben a forgalom 6 százalékkal csökkent. – Ennek és a megrendelések gyengülő trendjének ismeretében felül kell vizsgálnunk a az első félévben még reálisnak tűnő 3 százalékos növekedési előrejelzésünket – jelentette ki Dr. Wilfried Schäfer. A VDW jelenleg stagnáló termelési szinttel számol, ami azt jelentené, hogy a német szerszámgépipar idén is a magasnak számító 14,6 milliárd eurós forgalmat bonyolítaná le.

www.vdw.de

Háttér

A német szerszámgépipar az ország gépiparának öt legnagyobb szegmense közé tartozik. Valamennyi fémmegmunkáló ágazat számára szállít gyártástechnológiákat és alapvetően járul hozzá az általános ipari innovációhoz és a termelékenységhez. Kulcsfontosságú pozíciójának köszönhetően Németország ipari erejének meghatározó indikátora is. 2013-ban az éves átlagban (a 20 alkalmazottnál többet foglalkoztató cégek körében) 71 600 főnek munkát adó német szerszámgép 14,5 milliárd euró értékben bonyolított le forgalmat és 2%-os növekedést ért el.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek