Friss tények a robotinvázióról

A gépjármű- és az elektronikai ipar mellé hamarosan egyéb szektorok is felzárkóznak

2016. február 22., hétfő, 18:43

Címkék: autóipar elektronikai ipar fémfeldolgozás gyógyszeripar IFR ipar 4.0 ipari robot Kína robotika

2018-ig az ipari robotok globális értékesítése átlagosan évi 15 százalékkal növekszik – a periódus végére tehát a 400 000 egységet is meghaladja majd a piac mérete. A forgalom 70 százaléka az öt legnagyobb piacon realizálódik majd: Kínában, Japánban, az USA-ban, Dél-Koreában és Németországban.

„A növekedés fő hajtóereje az ipari termelési verseny globalizálódása. Az automatizálási megoldások 64 százaléka az autóiparban és az elektronikai iparban került üzembe helyezésre” – jelentette ki Arturo Baroncelli, a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) elnöke.

Ebben az összefüggésben Kína gyors ütemű automatizálása egy eddig még nem tapasztalt fejezetet nyitott a robotika történelmében. Az ázsiai óriásban csak tavaly 56 százalékkal növekedtek a roboteladások. Az ország a robotgyártók számára a világ legnagyobb és egyben a leggyorsabban növekvő piaca, és a potenciálja még a növekedés jelenlegi lassulása ellenére is óriási, mivel minden iparágat figyelembe véve Kínában a robotsűrűség még mindig csak 36. Összehasonlításképpen: az élen Dél-Korea áll 10 ezer feldolgozóipari alkalmazottra jutó 478 ipari robottal, majd következik Japán (315) és Németország (292).

A robotsűrűségre vonatkozó számítások az USA-ban is óriási növekedési lehetőségeket tárnak fel. Az ország nagy iramban automatizálja saját gazdaságát, így a jelenlegi 164-es robotsűrűség várhatóan jelentősen emelkedni fog. Az amerikai kormányzat célja továbbra is az ország ipari súlyának a növelése és a korábban kiszervezett gyártás visszacsábítása. Az értékesített robotok száma ennek megfelelően tavaly 11 százalékkal megközelítőleg 26 000 darabra növekedett, ami a harmadik pozíciót eredményezte az ország számára.

Európában Németország vezeti a rangsort, ahol az eladások egy év alatt 10 százalékkal, mintegy 20 100 egységre növekedtek, ami a valaha volt legmagasabb 12 hónapon belül mért forgalomnak minősül. A már jelenleg is magasnak számító robotsűrűség nem veti vissza az ötödik legnagyobb piacnak számító ország növekedési lendületét, ami elsősorban az autóipari beruházásoknak köszönhető.

2010 óta globális szinten is jelentősen növekedett az autóipar ipari robotok iránti kereslete. A rekordévet a 2014-ben üzembe helyezett mintegy 100 ezer új robot hozta el, ami 43 százalékos növekedést jelentett 2013-hoz képest. A fellendülést a feltörekvő piacok termelési kapacitásainak kiépítése és az ipari országokon végigsöprő modernizációs hullám együttes hatása okozta. A 2014-ben a robottechnológiába invesztáló cégek nagy része az autóipari elektronikus alkatrészek beszállítói közül került ki, ezek közé tartoznak az akkumulátorgyártók és az autóipari informatikai fejlesztők is.

2014-ben az elektronikai ipar is rekordot döntött 34 százalékos növekedéssel. A fogyasztói elektronika, a kommunikációs berendezések, a számítógépek és az orvosi technológia gyártásában mutatkozó erős automatizálási igény 21 százalékos részesedét vívott ki magának az ipari robotok globális piacán.

A digitális átállás miatt 2018-ig még biztosan folytatódik majd az ipari robotok diadalmenete, az újabb áttörést pedig az ipar 4.0 koncepció által is leírt ember-robot csapatok megjelenése jelentheti majd. A robotok kezelésének leegyszerűsödése új alkalmazások és új piacok felé nyitja meg az utat. Ez egyaránt igaz a nagy cégek és a kis- és középvállalkozások esetében. A gépjármű- és az elektronikai ipar mellé pedig a fémmegmunkálás, a műanyag-, az élelmiszer- és a csomagolóipar felzárkózása várható.

„Az ipari robotokhoz tartozó megoldásokat és szolgáltatásokat is beleszámolva óriási, mintegy 32 Mrd dolláros piacról beszélünk” – jelentette ki az IFR elnöke.

Kína vezeti a táncot

A becslések szerint 2018-ban már minden harmadik robot Kínában talál majd gazdára, és a növekedésnek újabb lendületet adhat az ország vezetése által kidolgozott „China Manufacturing 2025” fejlesztési program. „Az új iparszerkezetben rendkívül fontos szerepet szánunk a robotikának. Míg az elmúlt években több ágazat növekedési üteme lelassult, a robotika gyorsuló ütemben növekedett – jelentette ki Song Xiaogang, a Kínai Robotikai Szövetség (CRIA) főtitkára. – A robotika gyors fejlődését még a más területeken tapasztalható lassulás sem tudta megtörni.”

Mindössze öt évvel ezelőtt Kínában még szinte ugyanannyi ipari robotot (kb. 15 ezer darab) értékesítettek, mint az Egyesült Államokban, 2014-re azonban a forgalom közel a négyszeresére (57 ezer) növekedett, míg az USA-ban ugyanebben az időszakban csak a kétszeresére (26 200). Az előrejelzések szerint 2018-ig a kínai roboteladások évi 150 ezer darabra emelkednek.

A robotika hatalmas potenciálja a viszonylag alacsony penetrációból adódik. „A legújabb felmérések szerint a kínai robotpiacot továbbra is az autóipar uralja – jelentette ki dr. Jiegao Wang, az ESTUN Robotics alelnöke. – Piaci részesedése még mindig viszonylag nagy, de növekedési üteme korlátozott. Más iparágak viszont hatalmas növekedési potenciállal kecsegtetnek, idetartoznak Kína hagyományos iparágai, például a háztartási gépek gyártása, a számítógép-, a fogyasztói elektronikai és a kommunikációs technológia (3C), az élelmiszer- és takarmánygyártás, a kerámiaipar, a fémmegmunkálás, a gyógyszeripar és más feldolgozóipari ágazatok, amelyek együttes ereje jóval meghaladja az autóiparét. Éppen ezért arra számítunk, hogy Kína ipari robotok iránti kereslete hosszú távon is növekedni fog még a globális gazdasági visszaesés és a kínai gazdaság lassuló növekedési üteme ellenére is.” Az említett szektorok modernizációja a „China Manufacturing 2025” program egyik fő célkitűzése.

www.ifr.org

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek