Eszközt adni a tudáshoz

Új termékekkel, szakmai gyakorlattal és izgalmas jövőképpel jelentkezett Magyarországon az NIDays2011

2011. október 28., péntek

Címkék: energia innováció NIDays 2011

Miközben a világ energihatékonysági lázban ég, talán elfelejtjük, hogy egyes költségeket nem lehet, vagy nem érdemes tovább csökkenteni, és megfeledkezünk arról, hogy a fejlődéshez más út is vezet: az innovációé. A sikeres innovációhoz azonban a tudás mellett olyan eszközökre is szükség van, amelyekkel a kitűzött célokat el lehet érni, méghozzá másokat megelőzve.

Az Egyesült Államokban egy egész hetet kitöltő, a National Instruments álltal szervezett NIWeek hazai párja, az NIDays 2011 Budapest október végén jelentkezett és látott vendégül több száz magyar szakembert, köztük az iparban dolgozó mérnököket és műszaki felsőoktatásban dolgozó kutatókat egyaránt.

NI megoldások a termelékenység szolgálatában

Legyőzni az időt

 

A szakmai napot Thorsten Mayer, a National Instruments (NI) kelet-európai régiójának ügyvezető igazgatója nyitotta meg. Beszédében kitért arra, hogy a régió, és azon belül Magyarország számos nagy elektronikai gyártót tudott letelepíteni, emellett kiváló oktatási intézmények is működnek a térségben és az országban, ami a vonzó üzleti feltételek mellett éppen olyan fontos tényező volt a vállalati döntéseknél. A térségben ennek köszönhetően számos előremutató változás ment és megy végbe: nagyon értékes tudásbázis alakult ki, és számos kisebb, innovatív fejlesztőcég alakult és működik, amelyek munkájukkal figyelemreméltó értéket teremtenek. Ahhoz, hogy ezek a vállalkozások – és természetesen a nagy gyártók is – eredményesek legyenek, illetve ahhoz, hogy az innovációs láncolat és folyamat ne szakadjon meg, ne lassuljon le, megfelelő fejlesztési eszközökre van szükség. A legjobb koncepció is elbukhat, ha nem sikerül megfelelő módon és időben eljuttatni az abból születő megoldást vagy terméket a piacra. – Az NIDays keretében arról beszélgetünk, hogy milyen eszközöket tudunk adni a fejlesztőknek és tervezőknek ahhoz, hogy legyőzzék az előttük álló kihívásokat – fogalmazott Thorsten Mayer. A gondolatmentet Shelley Gretlein, az NI szoftvermarketingért felelős igazgatója folytatta. Előadásában az említett kihívásokat taglalta, és az azokra adott válaszlehetőségeket vázolta fel. Kiemelte: a tisztán műszaki területeken dolgozók sem mentesülhetnek a profitelvárás, a rövidebb piacra juttatási idő, a határidők és más üzleti vagy személyes szakmai versengésből következő nyomás alól. E terhelés mellett jobb rendszereket kell fejleszteniük, illetve építeniük rövidebb idő alatt. Az NI erre kínál megoldást a virtuális műszerezéssel, amely növeli a teszt-, vezérlő- és tervező alkalmazások teljesítményét, és csökkenti a tervezői-építői folyamat költségeit. Az NI virtuális műszerezési koncepciója a könnyen integrálható szoftverekre épül, amelyek egy meghatározó tagja az NI LabVIEW, amelynek első verziója éppen 25 évvel ezelőtt jelent meg, és azóta is széleskörűen szolgálja a tervezőket. A koncepció fontos elemei közé tartoznak a moduláris PXI, PCI, PCI Express, valamint USB és Ethernet mérő- és vezérlő hardvereszközök is. A virtuális műszerezés pedig megnyitja az utat a grafikus rendszertervezés előtt, amellyel az alkalmazók jelentősen felgyorsíthatják a tervezési és rendszerépítési feladatok elvégzését. A szoftver és hardvereszközök legújabb verzióiról és alkalmazási lehetőségeiről szóló előadások, valamint gyakorlati feladatok megoldása töltötte ki a szakmai napot, amelynek számos értékes előadása között volt az a három felhasználói beszámoló is, amelyeket az NI által az idei első félévben meghirdetett előadói pályázatra érkezett pályamunkák közül a legjobbaknak ítéltek.

High-tech dallamok

Dr. Fodor Dénes és Enisz Krisztián, a Pannon Egyetem Mérnöki Kara Gépészmérnöki Intézetének munkatársai elektronikus vezérlőegységek járműdinamikán alapuló fejlesztésének és tesztelésének újrakonfigurálható általános célú NI-HIL szimulátorral való támogatásával ismertették meg az érdeklődőket. Dr. Mészáros Sándor, a Vákuum Tömörség és Mérés Technika Kft. részéről tömegspektrométeres automatizált ipari szivárgásvizsgálók alkalmazásáról számolt be. A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karáról érkező Jancskárné dr. Anweiler Ildikó előadásában Fuzzy PI-szabályozás oktatására kifejlesztett LabVIEW programokat mutatott be NI ELVIS-II-re telepített QUANSER DC-motor modellen.

 

http://hungary.ni.com/nidays

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

IT SPECIALIST CONNECTIVITY (F/M/X)

SAP KEY USER LOGISTICS (F/M/X)

SHIFT LEADER MAINTENANCE (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FLEET AND MOBILITY (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek