Energiahatékony vonatok

Újabb, 40 millió dollár értékű ABB - Stadler együttműködés

2015. január 28., szerda, 17:53

Címkék: ABB Stadler Rail transzformátor vasúti jármű

Az ABB vontatási technológiáinak köszönhetően az USA-ban és Európa legmagasabb hegyvidéki vasútján egyaránt megbízható, energiahatékony vonatok közlekedhetnek.

Az ABB, az energetika és az automatizálás terén vezető cégcsoport egyesült államokbeli és európai vasúti projektekben 40 millió dolláros összértékű megrendeléseket kapott a Stadlertől, a svájci vonatgyártótól tovább bővítve ezzel a vállalatok régi partnerségét. Az ABB a hivatalos megrendeléseket 2014. negyedik negyedévében kapta meg a Stadler Railtől.

Az ABB a legújabb, integrált fedélzeti energia-táplálású vontatási konvertereit, valamint tetőre szerelhető vontatási transzformátorait szállítja majd. A berendezés a felsővezeték feszültségét a vonatok motorjai, valamint a többi segédüzemi berendezés – világítás, fűtés, szellőzés, utastájékoztatás és automatikus ajtók – energiaellátásához szükséges feszültségre alakítja át.

„Ezek a megrendelések a Stadler Rail és az ABB közötti sikeres partnerség megerősítését jelentik” – közölte Pekka Tiitinen, az ABB gyártásautomatizálás és hajtások divízió elnöke. „Hangsúlyozzák az iparági tapasztalaton és innováción alapuló hosszú távú partnerség fontosságát.”
A megrendelés magában foglalja 4, nagyteljesítményű, hegyi vasutak számára kifejlesztett villamos vonat szállítását Svájcban, a Jungfraubahn számára, amely Európa legmagasabb, a tengerszint felett 3 454 m magasan, a Mönch és Jungfrau hegyekben lévő híres Eiger alatti állomására szállítja a turistákat. A Jungfraubahnt az ABB azonos generációjú vontatási konvertere hajtja majd,  ahhoz a nyolc vonathoz hasonlóan, amelyeket most újít fel a Stadler és az ABB.

Az ABB könnyű súlyú, igényre szabott, kompakt, integrált fedélzeti energia-megtáplálású vontatási konvertereket is szállít azokhoz a diesel-elektromos vonatokhoz, amelyeket a Stadler Kaliforniában a Bay Area Rapid Transitnek (BART) szállít a városokat, köztük San Franciscót és Oaklandet összekötő vasúti hálózat bővítéséhez.

További közlekedési társaságok, amelyeknek e megrendelés keretében berendezéseket szállít: Spanyolországban a Ferrocarrils de la Generalitat Catalunya (FGC); Hollandiában Alphen és Gouda városa között működő vasútvonal; Dániában Aarhus városa, amely 24 könnyű vasúti járművet kap.

Ez az új üzlet szerte a világban lévő vasúttársaságok korábbi megrendeléseit követi, amelyekkel bővítették a Stadler FLIRT típusú regionális szerelvényeiből álló nagy flottáikat. E társaságok közé tartozik a finnországi Junakalusto Oy és a svájci szövetségi vasutak (SBB).

2002 óta, amikor a két vállalat együttműködése elkezdődött, a Stadler Rail több mint 1 500 regionális vonat és több mint 300 könnyű vasúti jármű számára rendelt vontató-berendezéseket az ABB-től. Az ABB a járműgyártók legjelentősebb független beszállítói csoportjának az élén található. A vasúti üzletágának éves forgalma meghaladja a 1,5 milliárd dollárt.

A magyar utazóközönség által már jól ismert piros Stadler Flirt motorvonatokból jelenleg hatvan áll az utasforgalom rendelkezésére a MÁV vonalain, ezzel egyidejűleg a magyar vasúttársaság fokozatosan veszi át és helyezi üzembe a Stadler 42 darab új, kék-szürke színű szerelvényét. A teljes magyar Stadler flotta szervizelését az ABB által szállított részegységekre az ABB Kft. magyar szervizmérnökei látják el.

Az ABB már régóta szállít innovatív és energiahatékony technológiákat a vasúti szektornak: mindenféle komponenst és alrendszert gyárt és szervizel a városi, a városközi és a nagysebességű hálózatok számára a vasúti infrastruktúra és a járműgyártás részére egyaránt. Továbbá az ABB teljes életciklust átfogó, a karbantartásra és a retrofitra is kiterjedő szerviztámogatást nyújt a világszerte működő rendszereire és termékeire.

www.abb.hu

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag

Az ABB (www.abb.com) a világ vezető vállalata az energetika és az automatizálás területén. Korszerű megoldásaival lehetővé teszi a közüzemi szolgáltató, ipari, szállítmányozási és infrastruktúra-kezelő ügyfeleinek, hogy növeljék termelékenységüket, miközben csökkentik a környezeti ártalmakat. Az ABB csoport a világ közel 100 országában van jelen, és kb. 145.000 alkalmazottat foglalkoztat.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
ÉLELMISZER-BIZTONSÁG
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek