Brnóban is kirajzolódott a gyártás jövője

2015. október 15., csütörtök, 06:00

Címkék: 3D nyomtatás Brno Csehország gépipar ipar 4.0 közvetlen digitális gyártás MSV 2015

Az 57. MSV Nemzetközi Gépipari Vásár hangulatát az ipari konjunktúra varázsolta színesre. Az európai és a csehországi ipar fellendülése jó hatással van a kapcsolódó vállalkozások befektetési hajlandóságára és nagy érdeklődést generált a váráson bemutatott termékek és megoldások iránt is. A kiállítás ugyanakkor iránymutatóként is szolgált: lehetőséget adott az ipar 4.0 koncepciójának égisze alatt az intelligens gyártási folyamatok megismerésére is.

Csehország Európa egyik leginkább iparosodott régiójának számít; az elmúlt két negyedévben a cseh gazdaság növekedési üteme a leggyorsabbak közé tartozott az Európai Unióban, a munkanélküliségi ráta pedig a második legalacsonyabbnak számít az EU-ban. Ebben a rendkívül kedvező gazdasági helyzetben csak pozitív hangulatú kiállításokat lehet rendezni. Az 57. Nemzetközi Gépipari Vásár öt napja alatt 32 országból 1 504 kiállító mutatta be termékeit közel 75 ezer látogatónak. A kiállítók különösen nagyra értékelték, hogy a látogatók nagyrészt konkrét befektetési elképzelésekkel érkeztek a Brno-i Kiállítási Központba és számos üzlet már a kiállítás ideje alatt megköttetett. Kiállítói oldalról Magyarországot idén a Borsodi Műhely Kft., az ISD Dunaferr, a LUC Csoport, az NCT Ipari Elektronikai Kft., a ProCAM Műszaki és Fejlesztő Kft., a SIC Hungary Rubber Products Kft. és a SZEPLAST Zrt. képviselték.

Az MSV állandó céljai közé tartozik az új fejlesztési irányok átfogó ismertetése, idén pedig az ipar 4.0 témaköre szolgáltatott ehhez új impulzusokat. Az úgynevezett negyedik ipari forradalom átfogó digitális hálózat létrehozását feltételezi a hozzáadott érték létrehozásának minden elképzelhető szintjén a termékfejlesztéstől a logisztikáig. A versenyképesség megőrzéséhez és a változásokhoz történő zökkenőmentes adaptációhoz az MSV számos kísérő rendezvénye (Digitális Gyártás, 3D Nyomtatás és Robotika) adott inspirációt, az ipar 4.0 elméleti és gyakorlati megvalósításáról szóló szakmai konferenciákat pedig vezető csehországi és nemzetközi szakértők előadási fémjelezték.

A vásár nemzetköziségét jól reprezentálja, hogy a kiállító cégek 47 %-a érkezett külföldről. Idén az MSV kiemelt vendégének Korea és a kínai Hebei tartomány számítottak. Az egynapos „megfordított vásár” koncepciója is sikeresnek bizonyult, menynek során az Európában megtelepült japán gyártócégek kerestek helyi kereskedőket a gyáraik speciális alkatrészekkel és anyagokkal történő ellátásához. A mintegy 75 ezer látogató 10 %-a érkezett külföldről, összesen 50 országból. Különösen nagy külföldi delegációk érkeztek Oroszországból, Kínából, Dél-Koreából és Üzbegisztánból.

A négy év után újra megrendezett nemzetközi szállítmányozási és logisztikai vásár is sikeresnek bizonyult és élettel töltötte meg az A2 Pavilont. Az ENVITECH vásár premiere a környezetvédelem vonzó és ígéretes témakörével toldotta meg az amúgy is bőséges kiállítási repertoárt.

A kiállítók között komoly verseny alakult ki a hőn áhított kiállítási aranyéremért. A szakértői bizottság által kiosztott öt díjat a Vítkovice Gearworks, az ARC-H, a Tajmac-ZPS, az Alicona Imaging és a Brnoi Műszaki Egyetem nyerte el.

Az átfogó program keretében megrendezett 70 különféle rendezvény szintén rekordmennyiségnek bizonyult. A legnagyobb érdeklődésre az ipar 4.0 és a 3D nyomtatás témaköre köré meghirdetett események, valamint az Oroszország számára szervezett Üzleti Nap bizonyultak. 2015-ben újra megnyitotta kaput az egynapos MSV Állásbörze, ami húsz kiállító, elsősorban a nagyobb ipari vállalatok részvételével zajlott.

Az IMT, Welding, FOND-EX, Plastex, Profintech kiállításokkal egy időben megrendezendő 58. Nemzetközi Gépipari Vásár 2016. október 3-án nyitja majd meg kapuit.

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
BMW GROUP CAREERS

SENIOR SPECIALIST ENVIRONMENTAL MANAGEMENT AND PERMITTING (F/M/X)

METROLOGY COORDINATOR (F/M/X)

SENIOR SPECIALIST FACILITY MANAGEMENT (F/M/X)

PRODUCTION SUPPORT TECHNICIAN (F/M/X)

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek