Bevonva a technológiák fejlődésébe

A karlsruhei szakvásár kihagyhatatlan esemény az ipari bevonattechnológiai szakemberek számára

2012. április 03., kedd, 05:52

Címkék: bevonatok felülettechnika festékek Jürgen Haussmann Karlsruhe Paint Expo

A PaintExpo az ipari bevonattechnológiák vezető nemzetközi vására, amely átfogó képet nyújt a szakterület és alkalmazási részterületei egészéről. Az idén április 17. és 20. között, a németországi Karlsruhéban jelentkező szakkiállítás programjából a szervező FairFair GmbH ügyvezető igazgatója, Jürgen Haußmann adott ízelítőt.

 

 

 

Honnan jött az ötlet az első, 2006-ban jelentkező PaintExpo rendezéséhez?

 

Jürgen Haußmann – Úgy láttuk – és azt hiszem nem tévedtünk –, hogy az ipari bevonatoló eszközök és berendezések gyártói, kereskedői, valamint ezen berendezések és technológiák felhasználói számára szükség volt és van egy célzott, kifejezetten e kör igényeit szolgáló bemutatkozási, beszerzési platformra. Ennek álmodtuk meg a PaintExpo szakvásárt, és dolgoztunk azért, hogy mind a kínálati, mind a felhasználó oldal számára minőségi szakmai rendezvényt biztosítsunk.

 

Elérték ezt a célt? Mit jelent ma a PaintExpo a meglehetősen szerteágazó, sok részterületet magába foglaló ipari felület-, illetve bevonattechnikai szakma számára?

 

A szakvásár fogadtatása a kezdetektől fogva rendkívül jó volt. Azóta, hogy az első rendezvénnyel a szakterület vezető nemzetközi expójává váltunk, évről évre kétszámjegyű növekedést érünk el. Ezt munkánk, törekvéseink elismerésének érezzük.

 

Mely részterületekkel, és milyen hagyományos vagy új technológiákkal találkozhatnak a látogatók az idei kiállításon?

A kínálat meglehetősen bőséges. Nem hiányoznak majd azok az alkalmazások, amelyekkel a felhasználók az egyre fontosabbá váló energia- és költséghatékonysági törekvéseiket megvalósíthatják. A PaintExpo felvonultatja a piacon elérhető szórópisztolyokat, festékeket és lakkokat, a porbevonatokat, műhelybevonatokat, az ipari tisztítás, a szűrés vagy a sűrített levegő technológiáit. Bemutatkoznak a festőrobotok, az automatizálási technológiák és szállítópályák, a tekercsbevonatok szállítói. A látogatók a kínálatban megismerhetik a festékeltávolítás, a hulladék-újrahasznosítás és -ártalmatlanítás, a szárítás és beégetés műszaki újdonságait, a környezetvédelmi technológiák, a burkolóanyagok és rendszerek fejlesztéseit. A kiállításon ott lesznek a szűrők, pumpák gyártói, az előkezelés, vagy a méréstechnika és tesztmegoldások szakértő vállalatai is. Hagyományos módon komoly érdeklődés övezi a minőségellenőrzési megoldásokat – ezek se hiányoznak majd az idei rendezvényről. Kifejezetten újdonságnak számít, hogy ezúttal az úgynevezett Pad Printing, azaz a 2D képek 3D objektumokra való nyomtatásának technológiája, valamint szitanyomási rendszerek is megismerhetők szakvásárunkon, sőt, a bevonatolt alkatrészek biztonságos, védett szállítását szolgáló csomagolóanyagok is „bemutatkoznak”. A fejlett alkalmazástechnikai megoldások, valamint a minőségbiztosítás területének aktuális kérdései mellett a legújabb bevonat és felülettechnikai kutatási eredményekről is képet kaphatnak a PaintExpót felkereső szakemberek. A kiállító vállalatok szakmai előadásai az anyag- és energiahatékonyság, a rugalmasság és környezetvédelem aktuális kérdéseit is érintik majd.

 

A bevonattechnika kínálati és felhasználói, alkalmazói oldalán melyek a legkomolyabb szakmai és gazdasági kihívások?

 

Iparágaktól, vagy éppen attól függetlenül, hogy fémeket, műanyagokat, üveget, fát vagy fából készült, illetve egyéb anyagokat kell bevonni, mind a nagyüzemek, mind kisebb bevonatoló-, festőműhelyek komoly igényeket fogalmaznak meg a termékek, berendezések és komplett rendszerek gyártóival szemben. Ezen igények fókuszában pedig az energiahatékonyság áll, de nem csak az. Miközben a felhasználók, alkalmazók egyre jobb minőséget várnak el, igényként fogalmazzák meg a környezetbarát tulajdonságokat, legyen szó berendezésről, festékről, technológiáról. A gyártóknak pedig azért is fel van adva a lecke, mert az alkalmazók olyan berendezéseket keresnek, amelyek rugalmasabb módon hasznosíthatók a gyártásban, vagyis minél több folyamatot legyenek képese ellátni. Mindebből viszonylag könnyű következtetni arra, hogy ez a folyamat a gyártott eszközök és berendezések, termékek mennyiségi csökkenéséhez vezethet – a minőség folyamatos, elvárt növelése mellett.

 

Mindennek fényében milyen várakozásokkal néznek az elkövetkező hónapok vagy évek elébe a technológiákat szállító, berendezéseket gyártó vállalatok?

 

Erre vonatkozó felmérést ugyan nem végeztünk, de kiállítóinktól vannak visszajelzéseink. Elsősorban a gazdaságos és környezetkímélő megoldások esetében várnak jelentős mértékű növekedést mind a festékek, mind pedig a bevonatoló eszközök, berendezések esetében. Ez együttes következménye az említett trendnek: a felhasználók egyszerre várják el az egyre magasabb minőséget, gazdaságosságot és a szigorodó környezetvédelmi előírásoknak való gyártó, szállítói megfelelést is.

 

Ki és miért keresi fel a PaintExpót?

 

A szakvásár egyik különlegessége a nagyon egyértelmű tematika, de az is, hogy e célzottsággal együtt jelentős piaci kínálatot vonultat fel, széles technológiai mezőt fog át. A kiállítók olyan látogatókkal találkozhatnak, akik valóban az általuk kínált megoldások miatt érkeztek, a látogatók pedig sehol máshol nem találhatják meg a bevonattechnika ennyire koncentrált szakmai, kereskedelmi platformját. A hangsúly pedig nem csak a kínálat bőségén van, hanem a minőségén is.

 

 

A PaintExpo egyik nagyon fontos ismérve, hogy ezen a szakvásáron a nagyüzemek szakemberei éppen úgy megtalálhatják az őket érintő és érdeklő megoldásokat, illetve tudást, mint ahogy kisebb műhelyektől érkező kollégáik is. Rövid idő alatt egy helyen, egy térben hasonlíthatják össze a technológiákat, berendezéseket, eszközöket. A PaintExpóra látogatók között minden olyan iparágból érkeznek szakemberek, ahol a bevonatolásnak jelentősége, szerepe van. Többek között az autóiparból, repülőgép iparból, a gépgyártóktól, háztartási árukat gyártó vállalatoktól, az építőiparból és az építőipari eszközöket, berendezéseket gyártó cégektől, a fűtés és hűtéstechnikai ágazatból, bútorgyártásból, a kerékpárok és sporteszközök gyártóitól is jelentős számban érdeklődnek szakkiállításunk iránt.

 

Mennyi kiállítóra és látogatóra számítanak idén?

 

23 ország több mint 400 kiállítója vesz részt a szakvásáron. A két évvel ezelőtti vásárhoz képest ez 25 százalékos növekedést jelent. A látogatók száma várhatóan eléri majd a 7500-at.

 

A kiállítások elsősorban a szakmáról szólnak, ugyanakkor elválaszthatatlanok a nekik otthont adó városoktól. Mit érdemes tudni Karlsruhéról?

 

Annak ellenére, hogy háromszázezer lakosával Karlsruhe – Németországi viszonylatban – viszonylag kisebb városnak számít, rendkívül sokszínű és izgalmas kulturális életet él. Két impozáns kastélyával, botanikus kertjével és gyönyörű parkjaival minden látogatóra nagyon jó benyomást tesz. Az augsburgiak büszkék két sörfőzdéjükre és az ott készülő kiváló sörökre is, amelyeket a város nívós éttermeiben és bárjaiban is kínálnak – egy kóstolót kár lenne kihagyni! A szálláslehetőségek szempontjából is komfortos városról van szó: Karlsruhéban az olcsóbb, de igényes panzióktól az ötcsillagos hotelekig mindenfajta igényre van megfelelő megoldás, ráadásul sokkal kedvezőbb árakon, mint ahogy számos nagy vásárvárosban, különböző óriás kiállítások idején tapasztalható. Emellett a látogatók kényelmét szolgálják azok az ingyenes buszjáratok is, amelyek a karlsruhei főpályaudvar és a kiállítási terület között szállítják az utasokat. A város Magyarországról közvetlen légijárattal is elérhető, ami akár rövidebb, költségkímélő látogatást is lehetővé tesz a magyar szakemberek számára.


A kiállítás az itt, online igényelhető jeggyel ingyen látogatható!

 

 

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
TERMÉK + MEGOLDÁS

Magával ragadó film-, hangzás- és játékélmény? Hódít a Panasonic OLED-je

MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek