Beszélhetünk feldolgozóipari válságról?

A vezető hazai szerszámgép forgalmazók a megrendelés állomány csökkenése ellenére nem látják borúsan az elkövetkező éveket.

2019. november 19., kedd, 05:59

Címkék: Arburg autógyár autógyártás autóipar autóipari beszállító Bystronic DMG MORI forgácsolás lemezmegmunkálás szerszámgép szerszámgépipar

A nemzetközi szerszámgépipar a nyolcadik éve tartó szárnyalás után 2018 negyedik negyedévében határozott lejtmenetbe kezdett. Ez senkinek sem okozott meglepetést, az okokat már széles körben azonosították és megvitatták. De mennyire lesz tartós a dekonjunktúra és milyen hatással lesz a hazai beszállítókra?

A globális gazdasági klíma tavaly óta jelentősen romlott, aminek hatását tovább erősíti az USA és Kína között kitört kereskedelmi háború. A protekcionizmus erősödése minden szinten hátráltatja a globális kereskedelmet és a nemzetközi ellátási láncokat. Az autóipar szerkezeti váltása pedig kérdések tucatját veti fel. Nem tisztázott, hogy merre haladnak a fejlesztések, mely technológiák milyen mértékben terjednek majd el a jövőben. A forgatókönyvek számossága zavaró hatással van az autóiparra, így a beszállítók visszafogták a beruházásokat.

A piaci törvényszerűség által mozgatott szerszámgépipar 2019 első felében meredek mélyrepülésbe kezdett. Európában a megrendelés állomány 18 százalékkal esett vissza. A nagy exportkitettséggel rendelkező Németországban pedig ennél is nagyobb, 23 százalékos megrendelés állomány csökkenésről adtak jelentést a szerszámgépgyártók. Az euróövezetből származó megrendelések az átlagnál kisebb mértékben, mindössze 13 százalékkal estek.

Az Oxford Economics előrejelzése optimista képest sugall: várakozásaik szerint 2020-ban már stabilizálódik az európai gazdasági fejlődés. A 2020-as várható gazdasági növekedés megegyezik majd az idei 1,2 százalékos előrejelzéssel. Az ipari termelés a jelenlegi 0,5 százalék után várhatóan 0,8 százalékkal növekszik majd. Ebben nagy segítséget jelent majd, hogy a 2019-ban csökkenő német ipari termelés 2020-ban újra növekedésnek indul majd.

 

A vezető hazai szerszámgép forgalmazók piaci várakozásai

Arburg Hungária Kft., Csizmadi László ügyvezető igazgató

A feldolgozóipari bizonytalanságok – és kisebb mértékben a pályázati források elmaradása –miatt nyár óta náluk is csökkent a megrendelés állomány. Drasztikusan kevesebb megkeresést nem tapasztaltunk, inkább a beruházási döntések tolódtak el. A nemzetközi színtéren a piacok – esetleg némi időeltolódással – követik egymást, ezért összességében nem lesznek kivételezett országok, a velünk egy csónakban evezőkkel nagyjából hasonló visszaesést fogunk átélni. Stabil nyitott megrendelés állománnyal fordultunk az utolsó negyedévre, így beruházási döntések tolódása nem az idei, hanem a 2020-as évben mutatják meg tényleges hatásukat. A dekonjunktúra az egyes ügyfelekre kifejtett hatása nagyban függ attól, hogy az adott cég hol helyezkedik el a beszállítói piramisban: minél alsóbb fokon található, annál drasztikusabban érinti a visszaesés. Az általunk lefolytatott beszélgetésekben az ügyfelek kétéves időintervallumon belül várják a piaci helyzet normalizálódását.

Arra számítok, hogy a megrendelés állomány összetétele átrendeződik a 2020-as évben, másrészt azonban tovább növekszik a komplexebb, automatizált rendszerek iránti érdeklődés és kereslet, ami ellensúlyozhatja a dekonjunktúra hatásait – cserébe nekünk is komplexebb feladatokat kell majd megoldanunk.

Bystronic Magyarország Kft., Kertész Márton ügyvezető igazgató

A 2019-es év kifejezetten jó lesz, tehát akár azt is mondhatnám, hogy nem érződik az üzletmeneten az autóipari visszaesés, de az ügyfelekkel folytatott beszélgetések, valamint bizonyos projektek bizonytalanná válása miatt kijelenthető, hogy óvatossá vált a piac. Az elbizonytalanodás oka egyértelműen a német gazdaság visszaesése, ami miatt a nyár eleje óta csökkennek a megrendelések. Ez nem minden szektorra igaz, a mezőgazdasági gépgyártásban például nem látunk határozott dekonjunktúrát. A fémmegmunkáló cégeket az is elbizonytalanítja, hogy nem látják még, hogy saját erőből vágjanak-e bele a gépbeszerzésbe, vagy lesz-e még elérhető pályázat. Senki sem mondta még ki egyértelműen, hogy csökken a piaca, egyelőre csak a kivárás érződik. Európai szinten a Bystronic az előző kimagasló forgalmú évek után idén már kisebb visszaeséssel számol – de többéves szárnyalás után ez még normálisnak is mondható.

Magyarországon optimisták vagyunk a 2020-as évet illetően, amit elősegít, hogy a hazai képviselet még viszonylag fiatal, így több terjeszkedési lehetőség van előttünk. Az automatizálás és az Ipar 4.0-koncepcióhoz kapcsolódó rendszerek továbbra is a túlélés feltételei maradtak, amit a konjunktúra megtörése még fel is erősíthet. A munkaerőpiacon sem látszik egyelőre olyan trend, hogy az országot elhagyó szakemberek visszafelé áramlanának. Ami mi tehetünk: erősítjük azokat a területeke, amik a gépek jobb kihasználtságát teszik lehetővé; itt beszélhetünk a szervizről, vagy a szoftveres megoldásokról, amik a meglévő géppark termelékenységét növelik meg. De úgy gondolom, hogy a mostani pesszimista hangulat nem lesz tartós.

DMG MORI Hungary Kft., Kovács Gábor ügyvezető igazgató

A Mach-Tech kiállítás vége óta nem akar magára találni a szerszámgéppiac, a kevesebbért is többet kell dolgoznunk. Jellemzően nem elkaszálják a megrendeléseket, hanem elnapolják a döntést. Lehet, hogy ebben a pályázatok hiány is közrejátszik, de meg kell jegyeznem, hogy eddig is volt olyan év – például 2016 – amikor egész évben bizonytalan volt a pályázatok kiírása és mégsem csökkent a forgalmunk. Egy egészséges gazdaságban ugyanis egy piaci áron vásárolt szerszámgép is bőven ki tudja termelni a vételárát. Most viszont kétszámjegyű csökkenést látok az új gépek értékesítési volumenében. Egyértelmű tehát, hogy kevesebb a bérmunka az országban és kevesebb a legyártott alkatrész. Aki bízik abban, hogy elegendő munkával lesz ellátva az elkövetkező években, az saját forrásból is megvásárolta a gépet eddig is. Vannak persze beszállítók, akik most is teljes kapacitással dolgoznak, vannak viszont olyanok, akik már 60-80 százalékos megrendelés állomány csökkenést voltak kénytelenek elszenvedni. Akik eddig a megkeresésekre vártak és döntően bérmunkát vállaltak, azokat jobban sújtja a jelenlegi dekonjunktúra. A több lábon álló, a megrendeléseket aktívan kereső beszállítók viszont egyelőre jobban jöttek ki a megváltozott helyzetből.

Az alkatrészgyártás Magyarországon eleve a kkv-k világa, kevés multinacionális nagyvállalat aktív benne, így az autóipart – megfelelő hazai felvevőpiac híján – gyakorlatilag nem lehet kiváltani. Az élelmiszeripari gépgyártást, az orvostechnikai gyártást, stb. nem érintette a dekonjunktúra, de ezek a szektorok nem tudják kompenzálni az autóipar kiesett keresletét. A gépvásárlást elő tudjuk segíteni bizonyos pénzügyi konstrukciókkal, de munkát nem tudunk adni a beszállítóknak, ezért arra számítok, hogy 2020-ban is marad a jelenlegi helyzet. Küzdeni kell majd a megrendelésekért és árérzékenyebbé válik majd a piac.

TechMonitor-összeállítás

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek