2022-ig biztosított a CNC-piac növekedése

2017. március 22., szerda, 06:00

Címkék: autógyár autógyártás CNC elektronikai ipar előrejelzés felmérés gépipar műanyagipar repülőgépipar

Az előrejelzések szerint 2022-ig jelentős ütemben bővül majd a CNC-technológiák európai piaca. A növekedés motorja az új technológiák térhódítása, valamint az európai országok aktív export/import tevékenysége lesz.

Az Allied Market Research friss előrejelzése szerint a globális CNC-piac várhatóan 5,5 százalékkal növekszik majd a 2016-tól 2022-ig tartó időszakban. A vizsgált periódusban minden bizonnyal a gépipar uralja majd a CNC-technológiák fejlesztési és forgalmi irányvonalát. Kiváló hír, hogy a globális növekedésben valószínűleg oroszlánrésze lesz Európának.

Ipari forgatókönyv

2015-ben a gépipar bizonyult a globális CNC-piac hajtómotorjának és egyben a legnagyobb forgalmat elért szektorának. Az ágazatban komoly érdeklődés mutatkozik a precíziós szerszámok, valamint a szerszámpályahibák miatt keletkezett selejtszám csökkentése iránt. A modern gépek és az ultragyors vezérlések integrációja ezenkívül a folyamat pontos felügyeletét és rendkívül sima megmunkálást tesz lehetővé, ami óriási növekedési lehetőségeket jelent a gépipar számára. Az előrejelzésben szereplő időszak alatt az autóipart és az autóipari beszállítói kört képező szegmens növekszik majd a leggyorsabban, 6,1 százalék átlagos éves növekedési ütemmel. A magas növekedési ráta a tömegtermeléssel és egyenletes minőséggel készült autóipari alkatrészek iránti igénynek tulajdonítható.

A személygépjárművek és a tömeggyártott minőségi alkatrészek iránti fokozódó kereslet ösztönzi az autóipar CNC-gépek iránti keresletét. A globális CNC-piacon belül 2015-ben az esztergák generálták a legnagyobb forgalmat. Az előttünk álló periódusban azonban várhatón a marógépek eladása produkálja majd a legmagasabb éves átlagos növekedési ütemet a modern öttengelyes konstrukciók térhódítása miatt, amelyek csökkentik az élőmunkaigényt, jobb felületi minőséget eredményeznek, és komplex geometriák létrehozását is lehetővé teszik.

2015-ben Európa hasított ki magának legnagyobb szeletet a globális CNC-piacból, és dominanciáját várhatóan az előrejelzésben szereplő időszak végéig meg is tartja majd, ami nagymértékben köszönhető Németország, Olaszország, Svájc és Ausztria növekvő szerszámgépkeresletének. A technológiaadaptáció, a folyamatos fejlesztések, valamint az életszínvonal általános emelkedése miatt várhatóan jelentősen növekedni fog számos ázsiai ország – többek között India, Kína és Japán – CNC-gépek iránti kereslete.

A növekedés motorjai

Számtalan alkalmazásban – beleértve az elektronikai alkatrészek gyártását, a műanyagfröccsöntést, az acélipart, a hőformázást vagy a grafit megmunkálását – növekszik az igény a tömegtermelés iránt, ami nagymértékben segíti a CNC-technológiák elfogadását. A piac intenzív növekedését várhatóan a repülőgépiparban, az autóiparban, az egészségügyben, az elektronikában és a gépiparban „hajszolt” termelési hatékonyság és növekvő pontosság is gerjeszti majd. A bővülés korlátjának számít azonban a csúcsmodern szoftvertechnológiával felvértezett CNC-vezérlésű gépek viszonylag magas bekerülési költsége. Az innovatív technológiák és szerszámgép-perifériák kifejlesztése és az új alkalmazások – például a mikrofúrás, az automatikus munkadarab-mozgatás, a fogászati eljárások vagy a gyors prototípus-készítés – várhatóan számos, eddig még kiaknázatlan lehetőséget tartogatnak a CNC-piac növekedése és fejlődése számára.

Főbb megállapítások

2015-ben a forgalom szempontjából az esztergák dominálták a CNC-szerszámgépek piacát, és az előrejelzési időszakban várhatóan tovább bővül az eladásuk, 4,9 százalékos éves átlagos növekedési ütemmel. 2016 és 2022 között minden valószínűség szerint az autóipar 6,1 százalékos éves átlagos növekedési üteme bizonyul majd a legmagasabbnak.

A CNC-piac összesített forgalmában oroszlánrésze volt a gépiparnak, területi összehasonlításban pedig Európa realizálta a legnagyobb bevételt. Az előrejelzési időszakban 5,6 százalék lesz az ázsiai és csendes-óceáni térség éves átlagos növekedési üteme.

Jelentős mozgások figyelhetők meg a piacon. A nagyhalak – például a Bosch Rexroth, a Sandvik, a Siemens, a DMG MORI, a Haas Automation, a Mitsubishi Electric Corporation, vagy a Fanuc – új termékek kifejlesztésére és piaci bevezetésére, felvásárlásokra és partnerségek kiépítésére törekszenek a terjeszkedés elősegítése érdekében.

www.alliedmarketresearch.com

Keresés
Bejelentkezés / Regisztráció
MŰSZAKI ÁLLÁSBÖRZE
Média Partnerek